Изложби

Инсталация "Дух и материя" в Нов български университет

Философски категории в 5,9 октилиона комбинации

Инсталация "Дух и материя" в Нов български университет


◊ СЪБИТИЕТО

На 20.02.2014 г. от 18.00 ч. ще се открие стенната инсталация „Дух и материя” в Нов български университет – главно входно фоайе на Втори корпус, ул. "Монтевидео" 21, София.
   
Инсталацията включва 16 двустранни модулни панели с размер 71/71 см всеки, изпълнени в смесена техника – смалтова мозайка и витраж. Те са мобилни и разположени върху стена-екран от светодиодно LED осветление с размер 3X3 м (18 квадратни метра обща площ на двете страни). Модулните панели могат да сменят местата си, да се въртят, да се обръщат с лице и гръб в 59000000000000000000000000000 (5,9 октилиона) вариантни комбинации.
   
„Дух и материя” е втората реализирана в Нов български университет творба от концепцията за колективни, мобилни, мултимедийни, модулни, интерактивни и реверсивни стенни инсталации. За разлика от първата инсталация, реализирана в НБУ през 2010 г. – „Любов и Омраза”, посветена на двете главни човешки емоции, инсталацията „Дух и материя” е посветена на двете фундаментални философските категории. Тази полифонична творба впоследствие ще получава разнообразни и многобройни интерпретации и конфигурации чрез различното й прекомпозиране от зрителите.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Инсталацията „Дух и материя“ дискутира двете фундаментални философски категории, погледнати от ракурса на тяхното образно интерпретиране. В това отношение инсталацията е уникална и няма аналог в хилядолетната история  на стенните изкуства.

Всеки участник изразява отношението си към основните измерения на света, в който живеем и въпросите, с които се сблъскваме ежедневно, опитвайки се да им дадем отговор. Това са материалният свят и неговите две проявления – живата и мъртва материя, силата и енергията на човешкият дух, преобразуващ природната даденост, превръщайки я в нещо качествено ново и различно. Идеята на тази творба е да изследва всички нюанси във взаимоотношенията на Материята и Духа, разположени между двата полюса на съзиданието и разрухата, визуализирани чрез цветовете и формите на смалтовата мозайка и витражната част, която буквално се врязва в нея.
 
Създаденото сложно, многогласно произведение е сборна панорамна картина от визуалните решения, формули и послания на екип от съвременни български художници от различни генерации.

В реализацията на модулите участват:
Проф. д-р Олег Гочев, Станимир Божилов, преподавател по стенопис в Нов български университет, 11 студенти от модул "Съвременна живопис и стенопис" в програма “Пластични изкуства” и от магистърска програма "Живопис" на НБУ: Александра Коцева, Ана Балева, Габриела Андреева, Диана Тодорова, Жени Статева, Петя Иванова, Румен Кожухаров, Станислава Митова, Стефан Велев, Стефан Готов, Цветослава Кунова и четирима студенти от специалност "Стенопис" на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ - Велина Сталева, Весела Петрова, Даниел Иванов и Невена Лефтерова
 
Създаваната в продължение на три години витражно-мозаечна колективна стенна инсталация „Дух и материя“ е проект, подкрепен от Централният фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и Бакалавърски факултет. Проектът има учебно-творчески характер и мнозинството от участниците са студенти от модул „Съвременна живопис и стенопис“ на бакалавърска програма „Пластични изкуства“ и от магистърска програма „Живопис“. Също така е пример за междуинституционално сътрудничество, защото включва проф. д-р Олег Гочев от Националната художествена академия и четирима студенти от Великотърновския университет.
 
Освен че естетизира и придава уникалност на архитектурната среда, с абсолютната си иновативност проектът „Дух и материя” допринася за категоричното утвърждаване на НБУ в национален и в международен контекст като учебно заведение, където се търсят, прилагат и осъществяват на практика нови форми на творчество с подчертанo експериментален характер.

Проф. д-р Олег Гочев е автор на идеята за инсталацията. През 2010 г. е хоноруван преподавател в НБУ. Преподава стенопис в Художествената академия и Великотърновския университет. През 2011 г. преподава в Питсбъргския университет в Брадфорд, САЩ.

Акад. проф. д-р Олег Гочев е известен у нас и в чужбина стенописец и педагог, автор и участник в редица национални и международни колективни стенописни проекти като: „България – Америка“, интерактивен проект от международната верига „Mural by Mail” по идея на американския художник Джон Тепли, Олбани, Ню Йорк, 1992-93 г.; „Мартеница за Мексико“, фасаден стенопис реализиран от 21 мексикански художника в Център за художествено образование „Фрида Кало“, Мексико сити, 2001 г.; „Америка– България”, международен колективен стенопис, куратор доц. Конг Хо (САЩ) с 11 участници, Национална художествена академия, София, 2010 г.; „Любов и омраза” – мeждународна, колективна, мобилна, мултимедийна, модулна, интерактивна и реверсивна стенна инсталация, с участието на 20 автори, Нов български университет, София, 2010 г.; „Човекът и науката” – мeждународен  колективен стенопис, с участието на 16 американски студенти, административна сграда Swarts в Питсбъргския университет в Брадфорд, Пенсилвания, САЩ, 2011 г.; „И ний сме дали нещо на света...”, колективен стенопис-изречение, реализиран в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” от 10 автора, София, 2013 г. и др.
 
Станимир Божилов е преподавател по стенопис, директор на бакалавърска програма „Пластични узкуства”, магистърски програми "Живопис", "Илюстриране и графични технологии", "Изкуството от стъкло и керамика в архитектурата", "Плакат и комуникативен дизайн"и "Сценичен дизайн и медии"  в Нов български университет и автор на стенописни проекти у нас и чужбина като: „Моят свят под дъгата" – колективна стенна инсталация, с участието на 20 автора, детска ясла – 10 ОДЗ "Чебурашка" в кв. "Мусагеница:, София, 2011 г.; съкуратор и ръководител на реализацията на „Любов и омраза” – международна, колективна, стенна инсталация, с участието на 30 автори, Нов български университет, София, 2010-2013 г.; Куратор на изложбата „Реализирани стенописни  проекти”, Български културен институт - Братислава, Словакия, 2013 г. и др.




Автор:
Петя Петкова
Публикация:
19.02.2014 г. 18:56
Етикети:
Станимир БожиловНБУинсталация
Дух и материя
Проф. д-р Олег Гочев
Посетено:
2366
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18616-instalatsiya-duh-i-materiya-v-nov-balgarski-universitet