Изложби

Студенти от Нов български университет с изложба "ПлакатиТЕ"

Департамент "Изящни изкуства" на НБУ гостува на Vivacom Art Hall

Студенти от Нов български университет с изложба "ПлакатиТЕ"


◊ ПОКАНА

Заповядайте на първата студентска и преподавателска изложба в една от най-атрактивните експозиционни зали в столицата Vivacom Art Hall. Откриването на изложбата "ПлакатиТЕ" ще е на 17 февруари 2014 г. от 18.30 часа.

Изложбата представя авторски творби на преподаватели и студенти от департамент „Изящни изкуства" на Нов български университет, Бакалавърска програма „Пластични изкуства“, Модул „Плакат и рекламен дизайн“ и Магистърска програма „Плакат и комуникативен дизайн“.

Преподаватели: Проф. Екатерина Русинова, гл. ас. д-р Калина Христова, Ненко Атанасов, Петър Кесерджиев Студенти: Тодор Георгиев, Ани Балева, Цветослава Кунова, Ромина Михайлова, Женя Димoва, Галин Ганчев, Нона Куманова, Милка Желева, София Минева.


◊ ПЛАКАТИТЕ

Събитието представя разнообразие от жанрови плакати. Специален акцент се поставя на плакатите, които  показват особен поглед към актуални обществени и социални теми.

Този поглед изразява позиция и критично мнение, но чрез премерената реч на графичния синтез и вкуса към естетическото във визуалната комуникация. Оригиналната идея, добрата „хрумка“ е онази тайна съставка, която превръща плаката в уникално средство за комуникация, във визуален лозунг или протест. Естетиката на особения и автентичен, необятен графичен изказ на плакатното изкуство се противопоставя на сивотата и визуалната пошлост.

Изложбата „ПлакатиТЕ“ си поставя за цел да покаже, че връзката между различните поколения автори, представени в изложбата, е канал за обмен на идеи и вдъхновение. Интерактивната обмяна на идеи и иновативните техники и подходи са в основата на работата в департамент "Изящни изкуства".

* * *
Департамент „Изящни изкуства” е най-новият в НБУ, създаден през месец декември, 2006 г. Той обединенява преподаватели, работили в различни департаменти по изкуствата и преподавали по основни художествени дисциплини като рисуване, живопис, скулптура, графични техники, керамика, перспектива, пластична анатомия и др. Общността на преподавателите към департамента твори в областта на живописта, графиката, скулптурата, керамиката, графичния дизайн и сценографията.

Департаментът привлича изтъкнати творци на българското изобразително изкуство, известни не само у нас, но и в чужбина,  като щатни преподаватели и лектори, с цел високо качество на образователния процес и алтернативни форми на преподаване. Друга цел, която си поставя департамент “Изящни изкуства”, е по-голямото разнообразие от програми, различни от съществуващите в други висши училища, вземайки за пример най-добрите образци на художествено образование от Европа и Америка.

VIVACOM традиционно подкрепя проекти в областта на образованието и културата. През тази година започна реализацията на поредица съвместни инициативи с висши училища - Нов български университет, СУ „Св. Климент Охридски“, Национална художествена академия и други. С тях компанията представя  пред българската общественост младите таланти и техните творби.
Студентите от департамент "Изящни изкуства" на Нов български университет са първите, чиято изложба ще бъде представена в пространството на VIVACOM Art Hall.



Автор:
НБУ
Публикация:
16.02.2014 г. 13:34
Посетено:
3810
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18599-studenti-ot-nov-balgarski-universitet-s-izlozhba-plakatite