Изложби

Непоказвани творби от ателието на художника акад. Илия Петров

"Разкошен упадък" в галерия "Дебют"

Непоказвани творби от ателието на художника акад. Илия Петров


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Разкошен упадък"

Непоказвани творби от ателието на художника
акад. Илия Петров


10.–21.02.2014

Откриване на 10.02.2014 от 18.00 часа

Галерия "Дебют" (Художествената гимназия)
Бул. "Васил Левски" 62


◊ ИЗЛОЖБАТА

По традиция, вече десета година, галерия „Дебют” показва различни тематични експозиции, с творби от ателието на патрона на Художествената гимназия, акад. Илия Петров.

Тези камерни изложби: „Скици, рисунки” - 2005 г.,  „Пейзажи, композиции” - 2006 г., „Творби от Индия и Индонезия” – 2007 г., "Човекът, Моделът" – 2008 г., "Лицето, характерът" – 2009 г. „Рисунки” – 2010 г., „Детайлът” – 2011 г., „Краят на света” – 2012 г., „Анна Петрова / Илия Петров” – 2013 г., всяка година добавяха по един нов нюанс към сегашния прочит на творчеството на Илия Петров.

Всяко ново откритие в папките на художника беше откритие за времето, епохата, нравите и пласт след пласт, се превърнаха в един своеобразен портрет на автора си.

Талантът на Илия Петров не е можел да бъде пренебрегван, неговото самочувствие и авторитет обаче дразнели онези „кариеристи, които искат да надскочат ръста си”.

И докато Илия Петров слагал в папките стотици скици и рисунки, с надеждата, че може би един ден ще ги покаже, други „автори” слагали в други папки мисли и донесения, които цитирам, без редакция, за да се усети по-добре „вкуса на времето”:

„Илия Петров е един от ония талантливи наши художници, у които особено ясно се очертава противоречивостта на тяхното развитие. От една страна, у него съществуват прогресивни реалистични тенденции (главно в портретите му), а от друга страна, той плащаше данък на реакционни чужди влияния, отвеждащи го до мистика, примитивизъм и експресионизъм...”

„Непривикнал в никаква степен към критика и самокритика, Илия Петров не само не се постара да се освободи от формалистичните си увлечения, но прие защитата и на редица по-отявлени формалисти – изказването му за художниците, завърнали се от Румъния и пр. (като, от една страна, спъваше разгръщането на борбата срещу формализма в Академията и Съюза, а от друга страна, се мъчеше да омаловажи и осмее редица опити за преустройство), последната обща изложба напр. бе определена от него като „крачка назад”, досъщ в съгласие с Жендов и в пълен разрез с обществената оценка на тази изложба.”

Тези донесения имали последствия веднага - нападките водят до административни и публично-унизителни процедури. Така идва краят на един човек – след предателства, загуба на надежда и приятелства.

„Разкошен упадък” е опит да подкрепим едно друго мнение – това на проф. Иван Кирков, който казва следното за своя любим професор:

„Илия Петров беше странен, самотен благородник, появил се по нашите земи като вестител на новата европейска културна традиция, приел бремето на необходимите задължения на времето си и надживял с творчеството си несъобразностите на отминаващите тоталитарни времена."

Изложбата в галерия „Дебют”, както всяка година, е покана за учениците от Художествената гимназия да се включат в традиционния конкурс за артистична рисунка на името на Илия Петров.

Отличените творби от конкурса ще бъдат в галерия ”Дебют” в края на февруари.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЛИЯ ПЕТРОВ

Илия Петров е роден на 09.07.1903 г. в Разград. Завършва Художествената академия в класа по живопис на проф. Никола Маринов. Печели конкурс през 1926 г. и заминава на специализация в Мюнхен. От 1941 е преподавател, а от 1946 – професор в Художествената академия.

Работи в областта на рисунката, илюстрацията, живописта и стенописа.

Удостояван е с множество награди, звания и отличия, някои от които: "Лауреат на Димитровска награда" - 1951, 1958, 1971 г.; "Заслужил художник" - 1955 г.; "Народен художник" - 1963 г. През 1971 г. е избран за член на БАН. Починал в София на 18.05.1975 г.

***

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на  г-н Божин Танчев и Банка Пиреос.



Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
07.02.2014 г. 14:53
Посетено:
1894
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18546-nepokazvani-tvorbi-ot-atelieto-na-hudozhnika-akad-iliya-petrov