Изложби

Усмивките - без мито!

Гостува Европейският център на карикатурата - Крьосхоутем (Белгия)

Усмивките - без мито!


◊ СЪБИТИЕТО

От четвъртък, 6 февруари 2014, зала 5 на Музея „Дом на хумора и сатирата” се населява с усмивки без... мито.

Няма шега – говорим за сборната изложба на Европейския център на карикатурата в град Крьосхоутем (Белгия). Тя е плод на делова среща между директори на музеи и галерии на карикатурата в Белгия преди две години и е само началото на серия гостувания в ДХС до края на 2014 г.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В „Усмивки без мито” са показани 90 творби на десет големи имена в областта на сатиричното изкуство – Люк Вермеерсх, Норберт Ван Иперзееле, Люк Вернимен, Людо Ходерис, Константин Сунерберг (КОСТ), Никола Хендрикс (ИОА), Люк Десхемаекер (О-СЕКОЕР), Стефан Провейн (СТЕФ), Ян Дюфаур и Тони Хаубрехтс.

 
Какво обединява авторите

Разбира се, участието им в международните конкурси за карикатура, организирани от Центъра в Крьосхоутем. Другата им допирна точка са стотиците им награди от конкурси за карикатура по света (само Люк Десхемаекер има в актива си над 180 международни награди за карикатура, а през миналата година два конкурса в България са привлекли вниманието му и там също е грабнал награди!).

Контакти с Дома на хумора и сатирата

Непременно трябва да добавим и връзката на мнозина от тях с Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, срещите ни с тях в Габрово – защото Домът на хумора и сатирата си е истинско място за срещи и на творци, и на художествени постижения в областта на смеховата култура: през 2007 г. Людо Ходерис спечели наградата на Габрово „Гаскар”.

Какво вълнува белгийските карикатуристи

На пръв поглед темите не трябва да ни изненадват (става дума за войната и мира, антитероризма, екологията, семейството и възпитанието на децата, спорта, олимпийското движение, света на банките, новите технологии и пр.). Творбите ще ни впечатлят обаче с прекрасния си рисувачески замах, с лекотата и финеса, с които художниците са създавали своите произведения. А това винаги прави впечатление на зрителя, оставя у него усещането за споделена тайна, за доверено съкровено преживяване.

Сатиричните изображения ще събудят много емоция у най-младия зрител (без това да са „детски” карикатури): Дядо Коледа (Л. Ходерис), или Червената шапчица, седемте джуджета и малкото смърфче (Ст. Провейн). Фриволните фотографи на Люк Вермеерсх или гневната съпруга в хладилника (Л. Вернимен) пък ни подсещат, че всяка жизнена ситуация може да намери разрешение чрез усмивката.


Срещата с белгийската карикатура е среща с много въздействащо изкуство, умеещо да говори разбираемо и на всички езици, и на всички съвременни теми.

„Усмивки без мито” очаква своята публика до 28 март.



Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
05.02.2014 г. 12:21
Етикети:
БелгиякарикатураизложбаГабровоМузей Дом на хумора и сатирата
Европейски център на карикатурата
белгийски карикатуристи
Усмивки без мито
Крьосхоутем
Посетено:
1455
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18533-usmivkite-bez-mito