Изложби

Галерия "Възраждане" представя Никола Гулев

Младият и талантлив автор показва най-новите си живописни творби

◊ ИЗЛОЖБАТА

На 11.02.2014 г. от 18.00 часа в галерия „Възраждане” ще се открие изложба живопис на Никола Гулев. Изложбата ще продължи до 03.03.2014 г.


Темата за голото тяло е препъни камък за много художници, които в учебните години не са рисували достатъчно сериозно. И само фактът, че младият творец прави цяла изложба по тази тема е показателен, че той няма боязън от нея. Серията тела са в любимата на автора цветност, чиято известна монотонност е разнообразена от различни пози, детайли и предмети, носещи друга, нова информация. Тези компоненти подсказват определена психологичност на рисуваните образи, създават микро климат в картините и поддържат жив интереса на зрителя. За подобна тематична изложба именно разнообразието е трудната задача за автора и младият творец се е справил добре с нея. Светът на жените е поднесен иносказателно и внимателно, плътта, само по себе си, не търси излишна показност, не се натрапва – авторът манипулира образите достатъчно интелигентно, без да фрапира или досажда с голотата.

 Краси Алексиева, 2014 г.   

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Никола Гулев е роден в град Пловдив през 1987 г.

През 2001-2006 г. завършва Средно художествено училище „Цанко Лавренов”, гр. Пловдив със специалност Живопис.

През 2006-2010 г. завършва Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (степен бакалавър,  специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство) с курсов ръководител доц. Румен Жеков.

През 2010-2012 г. завършва Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (степен магистър,  специалност Живопис) с курсов ръководител доц. Румен Жеков.

През 2012 г. е назначен като докторант със специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив.

От 2010 г. член на Дружество на пловдивските художници.

Има осъществени 11 самостоятелни изложби.

Награди:

2011 – Ежегодна студентска награда в категория изобразителни изкуства на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство

2011 – Награда и грамота от фотоконкурс „Животът не търпи лъжи”

2011 – Номинация за студент на годината на Република България

2013 – Поощрителна награда от Национален приз „Рицар на четката”, гр. Карлово

Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
04.02.2014 г. 14:22
Посетено:
2432
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18530-galeriya-vazrazhdane-predstavya-nikola-gulev