Изложби

Избрани творби от колекцията на д-р Чавдар Славов

Изложбата представя най-силните периоди в развитието на графичното изкуство у нас

Избрани творби от колекцията на д-р Чавдар Славов
Иван Нинов. "Перачка", 1974, суха игла, 76х56


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия ще представи първата си изложба за новата 2014 година

Избрани творби от колекцията на д-р Чавдар Славов
4 февруари – 9 март 2014

Откриване: 4 февруари, вторник, 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия,
ул. "Ген Гурко" 1
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)
           
Колекционирането на изкуство – независимо дали е хоби, страст, или бизнес – обикновено остава скрито зад лични мотиви и предпочитания, отклонявайки, или просто разминавайки се, с широката публичност.

Изложбата в СГХГ предоставя на зрителя достъп до тази лична територия чрез подбрани произведения от колекцията на д-р Славов.

Проф. Чавдар Славов, д.м.н., е уролог по специалност, член на Постоянния комитет на Световната здравна организация (СЗО) за Европа и международен член на Световната, Европейската и Американската Урологични Асоциации. Роден е през 1953 г. в София. Почетен гражданин е на гр. Кюстендил. Животът му протича в тясно общуване с художници и хора от артистичните кръгове. Определя себе си като ценител на изобразителното изкуство. Началото на целенасочената си колекционерска дейност поставя през 1985 г.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В колекцията на д-р Славов присъстват произведения на известни автори, много от които представени с някои от най-значимите си постижения. Сред разнообразието на творби от различни жанрове, стилове и техники, стоят имената както на класици в българското изкуство, така и на съвременни художници. Характерен белег на колекцията е подчертаното пристрастие към графиката и рисунката.

Настоящата изложба обхваща 81 автора с над 100 графични творби и предлага интригуваща картина на българската графика от 20. и началото на 21. век. Селекцията, дело на акад. Румен Скорчев, представя най-силните периоди в развитието на графичното изкуство у нас, както и графични творби на редица автори, познати предимно с изявите си в други жанрове.

Наред с графики на Васил Захариев, Веселин Стайков, Преслав Кършовски, Павел Вълков, в изложбата присъстват графични творби на Дечко Узунов, Иван Кирков, Атанас Яранов, Димитър Казаков, Светлин Русев, Андрей Даниел, Емил Попов. В нея може да се открие единствената проява на Генко Генков в офорта, ранни творби на Иван Нинов или Иван Димов, както и графики на Кольо Карамфилов, Милко Божков, Стоян Цанев, Мария Духтева, Алекси Начев, Захари Каменов, Камен Старчев и много други.

Изложбата съчетава сериозно изследване на българската графика с един личен поглед върху процесите и ценностите, резултат на неподправена любов към изкуството и всеотдайно посвещаване.




Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
31.01.2014 г. 15:10
Етикети:
Посетено:
2110
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18510-izbrani-tvorbi-ot-kolektsiyata-na-d-r-chavdar-slavov