Изложби

"Мечтание" на Огнян Недков в Арт галерия "Ларго"

Изложба живопис на пловдивския художник за пръв път във Варна

"Мечтание" на Огнян Недков в Арт галерия "Ларго"


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

Огнян Недков
изложба живопис „Мечтание”


30 януари – 18 февруари 2014 г.

Откриване на 30 януари 2014 г., четвъртък, от 18.30 часа в галерията на ул. "Хан Крум" № 8 (до Римски терми).

• Пресконференция с художника на 30 януари 2014 г., четвъртък, от 12.30 до 14.00 часа в Арт галерия "Ларго" на ул. "Хан Крум" 8.


ИЗЛОЖБАТА

Осемдесет и седмата поред изложба на Арт галерия "Ларго" ще представи за първи път във Варна пловдивския художник Огнян Недков. От 30 януари 2014 г. в основната зала на галерията ще бъдат подредени 12 картини, над които авторът е работил през последната година. Осем от тях са платна с размери 90/90 и 90/80 см., в унисон със страстта на художника към големите формати. Експозицията носи заглавие, взето „назаем” от една от картините – „Мечтание”. Когато твори в самотата на ателието си, именно това е любимо състояние на духа на самия художник, за когото женската красота е основна тема в творчеството му и която го довежда често до състояние на мечтателност и съзерцателност.

За картините от настоящата си изложба Огнян казва: „Това са неща, които са правени в противовес на света, в който живеем… Това е моят свят, аз така го виждам – може би това е мечта, да бъде такъв света – по-поетичен, по-лек… С възрастта идват и промените – човек става по-чувствен, търси неща, които са по-близки до него, узрява за много работи… Жената е олицетворение на нежността, на живота, в който живеем… Жената е духът в едно семейство, тя е музата…”
   
В творбите си пловдивчанинът обича да използва елементи от българския фолклор и стилистика. Той често тръгва от иконата, затова е характерен начина, по който изгражда композициите си, затова използва разточително златния варак. Искрящият колорит, изнасянето на жената като основа на композицията, издигането в култ на красотата на голото женско тяло създават недвусмислената разпознаваемост на картините на Огнян. Но въпреки често ярките краски и едрите, внушителни образи, от всяка творба лъха една приглушена нежност, една притаена и овладяна емоция – като че ли авторът във всяка своя творба създава един олтар, едно място за преклонение към вечния извор на живота – женското тяло, към вечния източник на упование и утеха – жената-майка и жената-любима.
   
Изложбата в галерия „Ларго” продължава до 18 февруари. Повече снимки можете да видите на www.largogallery.com.
 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА
   
Огнян Недков е роден в Пловдив през 1952 г. Завършва художествена гимназия в София през 1972 г.. През периода 1978-1999 г. работи като художник в БНТ – Пловдив. Работи в областта на живописта. Има 14 самостоятелни изложби и много участия в общи изложби в България и чужбина. Пет пъти е участвал в панаира на изкуствата "Импресия", а през 2010 г. е участник в Национални Есенни изложби в Пловдив. Носител е на наградата "Сребърно Възраждане" за постижения в изобразителното изкуство. Живее и работи в Пловдив.
       

                           
Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
28.01.2014 г. 19:14
Посетено:
1456
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18492-mechtanie-na-ognyan-nedkov-v-art-galeriya-largo