Изложби

"Wonderland" на Халил Алтъндере в ИСИ - София

Видео творбата разказва за градския гняв, за надеждата и съпротивата

"Wonderland" на Халил Алтъндере в ИСИ - София


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София
представя

Халил Алтъндере
Wonderland

29 януари – 25 февруари 2014

Откриване – 28 януари, вторник, 18.00 часа
Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф")

Представянето на видео работата на Халил Алтъндере "Wonderland" (Страна на чудесата), 2013, се превърна в едно от най-впечатляващите събития на 13. Истанбулско биенале през септември миналата година. Тя говори за градския гняв, за надеждата и съпротивата, огласени от тийнейджъри от Сулукуле – истанбулски квартал, от шест века дом на роми и на тяхната култура, разрушен през 2006 г. по предполагаемо „осъвременяващ“ урбанистичен проект. Именно загубената общност е представена във видеото като причина за социално-протестните акции срещу градското преразпределяне – мишена на доскорошните демонстрации и съпротива в цяла Турция.

Алтъндере използва нов кинематографичен език на ръба между видео клипа и видео изкуството, за да покаже как една радикално модерна субкултура на хип-хопа е способна да освети не дотам видимата циганска субкултура. Недвусмисленият визуален език и динамичното, „наелектризирано“ изпълнение на групата Tahribad-i İsayan са се сглобили в мощен тласък за въображението и въвличането на зрителя.

Художникът изостря поглед към машинациите с идентичност, към съпротивителните стратегии спрямо властови структури, преобръща местата на злободневни и исторически теми, засягащи политиките на настоящето. Той често отхвърля политически коректната гледна точка, изтъквайки вродената връзка между изкуство и политика.

Изложена в София във време на продължително политическо противопоставяне, работата свързва градове, политически програми и човешки потенциал, установява общи основи за граждански действия в региона.

. Работата е предоставена от автора и галерията Pilot, Истанбул.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Халил Алтъндере (р. 1971 г. в Мардин, Турция) е излагал произведения в цял свят, включително на такива важни форуми като Документа 12 (2007), Манифеста 4 (2002), биеналетата в Кванджу (2002), Сао Пауло (1998), Истанбул (1997 и 2013) и много други. Името му е тясно свързано с утвърждаването през втората половина на 1990-те на съвременната художествената сцена на Истанбул. Той се превръща в активен и влиятелен неин участник още от преместването си в града през 1996 г. Работата му се свързва тясно с живота на великия град, разрастването, енергията и борбите му. Като художник, куратор, издател и активист, Алтъндере се концентрира върху решителната, често иронична и дори подигравателна критика на политическите, културни или исторически ограничители, срещу потискането в официалната система и представителния й език на култури и субкултури.



Автор:
ИСИ - София
Публикация:
26.01.2014 г. 16:43
Посетено:
1121
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18476-wonderland-na-halil-altandere-v-isi-sofiya