Изложби

Графични срещи

Проект на варненската галерия "Буларт"

Графични срещи
Картина на Димо Колибаров


◊ СЪБИТИЕТО

На 7 март от 18 ч. стартира новия проект на галерия БУЛАРТ - „Графични срещи”. В салона на ул. „Шипка” № 22 пред варненската публика ще бъдат представени няколко артгенерации, покорили високи върхове в полето на графиката. Класически графични техники, модерни технологии, екслибрис, експериментални печатни техники, дело на водещите български графици, ще са акцент в новата програма на галерия „БУЛАРТ”. В новия проект на галерията  „Графични срещи” са планирани творчески ателиета и срещи, демонстрации, както и поредица от изложби, представящи различните графични техники, както и най-добрите представители на българската графична школа.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В първата от поредицата изложби ще бъдат представени творбите на водещите млади графици в страната, които ще диалогизират с графичните пространства на утвърдени принтмайстори от средното поколение.

Литография на Милко Божков, на Мария Чакърова, офорти на Петьо Маринов, Тома Томов и Иван Нинов са предоставени от частни колекции. Те пресъздават тенденциите в графиката през 80-те и 90-те години на миналия век. Съвременните търсения – пластични и технологични - можем да проследим в творбите на Юлиан Йорданов, Едуард Пенков от Ловеч, Димо Колибаров и Явора Петрова от София, Ана Антонова от Бургас, Румен Нечев от Пловдив, Геновева Рогова от Добрич, Веселин Чакъров, Роберт Баръмов, Сашо Анастасов и Ангелина Ташкова от Варна, Христо Найденов, Атанас Тотляков от В. Търново. Офорт, акватинта, литография, сериграфия и преге са техниките, избрани от тях.

Елегантност, модерност и изтънченост са характеристиките на тази пролетна експозиция. Митични герои, сюрреални светове, хибридни същества, героични сюжети и романтични сцени оживяват галерийното пространство и го превръщат в динамичен и комуникакивен свят.

Изложбата ще продължи до 21 март.


Пресконференция на 7 март от 13 часа в салона на галерия „БУЛАРТ”, ул. ”Шипка” № 22.

Повече информация за изложбата на тел 088 7 244 882

Автор:
Дора Дончева
Публикация:
05.03.2006 г. 20:57
Етикети:
Посетено:
951
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/1846-grafichni-sreshti