Изложби

Къде е краят на шегите

Полска карикатура и сатирични рисунки

Къде е краят на шегите


◊ СЪБИТИЕТО

Има изложби, които не може да не бъдат показани в Музея „Дом на хумора и сатирата”. С пълна сила това важи и за „Край на шегите”, полска карикатура и сатирични рисунки, по случай четвъртвековния юбилей на Асоциацията на полските карикатуристи. Тя ще посрещне своята публика на 23 януари, четвъртък, от 17.30 часа в зала 7 на Веселата къща.


◊ КАКВО Е SPAK

Създаването на Асоциацията (или SPAK на полски) е заслуга на големия творец-сатирик и общественик Ерик Липински, основател и на Музея на карикатурата в Полша. Още на учредителното събрание през април 1987 се обединяват в творчески съюз над 200 автори от цяла Полша. Следват години, изпълнени с множество събития: изложби, конкурси, акции, разнообразни изяви, ту по-успешни, ту не толкова, и разбира се – всичко увенчано с много награди и слава.

 
◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Край на шегите”, която гостува в ДХС с любезното съдействие на Полския институт в София, е част от голяма едноименна изложба, показана във Варшава в юбилейната година.

В Габрово ще видим творби на 45 автори, с част от които сме се срещали и сме общували по време на посещенията им в града – по време на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, или със самостоятелна изложба, познаваме ги от пресата или албуми и каталози от международни карикатурни конкурси. Полската карикатура е много разпознаваема и който веднъж е бил в плен на нейната естетика и философия, й остава верен завинаги.

 
◊ КАКВО ВЪЛНУВА ПОЛСКИТЕ КАРИКАТУРИСТИ

Какво вълнува полските карикатуристи в тази изложба? Това, което вълнува всички нормални хора по света: човешките взаимоотношения, екологията, любовта и еротиката, политиката и политиците, изкуството и неговите ярки представители, войната и мирът... В колекцията ще видим творби на Славомир Мрожек (1930-2013), писател-сатирик и драматург, през 1993 г. ДХС го отличи с международната литературна награда „Хитър Петър”. Зрителите на по-солидна възраст сигурно ще се умилят от рисунките на Збигнев Ленгрен (1919-2003), Ерик Липински (1914-1991), Анджей Чечот (1933-2012). Яцек Федорович разгръща сатиричната си мисъл в рисунки-комикси, Млечко бие право в целта с неговата саркастична констатация: „Работят най-много няколко процента. Останалите са консултанти.” Юлиан Бохданович също ни звучи познато: „Ах, вие...  Съсипахте земеделието... И културата... да не говорим за икономиката. С две думи... Превърнахте държавата в руина! Моля ви, другарю. Следващия път не го правете!

Ще допаднат на зрителя артистичните шаржове на Януш Мрозовски, рисунките и карикатурите на Збигнев Юйка, Марек Рачковски, Павел Кучински. Още много сатирични откровения ще ни донесе досегът с полските карикатури и сатирични рисунки. Може би и отговор на въпроса „Какво става след края на шегите”, който естествено поражда названието на изложбата.

Експозицията „Край на шегите” на Асоциацията на полските карикатуристи ще открие г-жа Агнешка Кошчушко, І секретар в Посолството на Република Полша в София и директор на Полския институт. Вечерта ще звучи популярна полска музика и макар че „Червените китари” няма да са в ДХС, млади китаристи от Музикална школа „Прима виста” ще внесат още емоции в общото настроение.

Изложбата очаква своята публика до края на месец март 2014 година. Това е първата среща на живо тази година със съвременната полска карикатура.



Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
22.01.2014 г. 16:47
Етикети:
изложбаГабровоМузей Дом на хумора и сатирата
Край на шегите
Полска карикатура и сатирични рисунки
Посетено:
1328
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18451-kade-e-krayat-na-shegite