Изложби

Представяне на каталога, съпътстващ ретроспективната изложба на Михаил Кръстев (1877-1956)

В каталога са събрани текстове на Рамона Димова, Любен Домозетски, Теодор Илиев и над 60 илюстрации

Представяне на каталога, съпътстващ ретроспективната изложба на Михаил Кръстев (1877-1956)


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на каталога, съпътстващ експозицията "Учителят. Ретроспективна изложба на Михаил Кръстев (1877-1956)"

На 16 януари, четвъртък, от 18:00 ч.
в галерия „Васка Емануилова“, филиал на СГХГ

В каталога са събрани текстовете на тримата куратори на изложбата Рамона Димова, Любен Домозетски и Теодор Илиев. Те представят различните лица на художника, неговия интимен свят и творчески търсения. Рамона Димова осветява житейския път на автора, като разкрива множество факти от живота му, някои от които непознати до момента. „Художник на малкия формат, отличен портретист и добър пейзажист, верен на натурата и на собствената си творческа преценка“, така Любен Домозетски определя Михаил Кръстев. Той разглежда творчеството му, поставяйки акцент върху неговия стил и техника. Връзката на Михаил Кръстев с кръга „Мисъл“ и художествените и обществени тенденции от епохата са обект на внимание на Теодор Илиев. Той засяга проблемите за родното, ориенталското, както и зародилата се в българското изкуство от периода тема „Града“, като в този контекст оглежда и наследството на Михаил Кръстев.

Кураторите на изложбата очертават важни проблеми, обрисувайки културната ситуация и публичния живот, в условията, в които Михаил Кръстев се изгражда като творец, учител и общественик. В каталога намират място над 60 илюстрации представящи картини на художника и документални фотографии, част от експозицията в галерия „Васка Емануилова“.

Изследователските дирения на екипа на изложбата са проведени в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Регионална дирекция „Архиви“ – Пловдив, Национална художествена академия и документалния архив съхраняван в Съюз на българските художници.

В каталога са включени произведения от фондовете на Софийска градска художествена галерия, Национален музей за българско изобразително изкуство, Градска художествена галерия – Пловдив, Художествена галерия – Казанлък, Национален литературен музей – София, и частна колекция „Христина Колева“.

Кураторите на експозицията благодарят на проф. Красимира Коева, Иван Кюранов, екипа на Държавна агенция „Архиви“, както и на организаторите на проекта „Студентски практики”, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран от Европейския социален фонд.


Автор: Петър Димов, СГХГ
16.01.2014 г. 13:03
Посетено: 2018
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18414-predstavyane-na-kataloga-sapatstvasht-retrospektivnata-izlozhba-na-mihail-krastev-1877-1956