Изложби

Мисирков / Богданов в СГХГ - Портрети

Портрети на известни представители на българската културa и обществен живот. Фотографии, създадени в периода 1992-2013 г.

Мисирков / Богданов в СГХГ - Портрети
Мариус Куркински. 1999 г.


◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия
представя

Мисирков / Богданов

Портрети 1992-2013


Куратор Валтер Зайдл

16 декември 2013 – 26 януари 2014
 
Откриване 16 декември, понеделник, 18.00 ч.
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


◊ ИЗЛОЖБАТА

Фотографи, кинематографисти, автори на визуални кампании и пълнометражни документални филми, на видеа и късометражни филми. Идеолози и основатели на продуцентска компания „АГИТПРОП” и съучредители на Българско фотографско сдружение, Борис Мисирков и Георги Богданов са сред най-ярките имена на съвременната културна сцена.

С изложбата в СГХГ те показват над 80 портрета на известни представители на българската културa и обществен живот. Изложбеното пространство се превръща във фотографски спектакъл, но едновременно с това поднася синтезиран портрет на цялото общество през лицата на някои от най-забележителните му герои.

Фотографиите в тази изложба са създадени в периода 1992-2013 година. Авторите портретуват своето поколение и своята среда – съвременни български актьори, режисьори, оператори, фотографи, писатели, продуценти, музиканти, телевизионни водещи, приятели. Сред тях са Явор Гърдев, Мартичка Божилова, Надежда Косева, Георги Тенев, Камен Донев, Койна Русева, Снежина Петрова, Деян Донков, Нина Николина, Иван Лечев, Денис Ризов, Андрей Баташов, Стефан Вълдобрев, Мариус Куркински, Христо Мутафчиев, Мая Бежанска и други. В линията на разказа са включени и български политици, както и чужденци, преминали по един или друг повод през живота на авторите: Антонина Стоянова, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Терънс Трент Д’Арби, Хавиер Марискал, Исей Мияке, Дейвид Карсън, Елиот Ърлс.

В изложбата има две групи портрети – представителни и свободни. Първите следват законите на класическата студийна фотография с предпочитание към  фронтални пози, неутрални фонове и статично аранжирани композиции. Вторите носят характера на случайно уловения кадър с необичайни гледни точки и позиции. С тях те създават два образа на едно поколение – освободено, но и съсредоточено в целите и мисията си.

В работата си Борис Мисирков и Георги Богданов използват прийоми от класическата и рекламната фотография, примесени с похватите на моменталната снимка, като по този начин изграждат вълнуващ фотографски език.

Присъствието на портретуваните, както и категоричният, изпълнен с много вкус и усет стил на авторите, превръщат проекта в позитивен знак за времето от последните 20 години.

Изложбата ще бъде съпътствана от фотокнига (180 стр., твърди корици) на ИК "Жанет 45" с текстове на Валтер Зайдл, Мария Василева и Георги Лозанов.
 

. Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.


 

Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
15.12.2013 г. 21:38
Посетено:
1538
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18302-misirkov-bogdanov-v-sghg-portreti