Изложби

Мария Буюклиева "Сътворение"

Графика в Полския институт - София

◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

6 март, понеделник, 2006 г. от 18,00 ч.
Галерия на Полския институт на ул. Веслец № 12


◊ СЪБИТИЕТО

Откриване изложба графика на Мария Буюклиева "Сътворение".
Изложбата продължава до 23 март.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА
Мария Буюклиева (1971) завършва Националната художествена академия “Николай Павлович”, специалност Илюстрация и художествено оформление на книгата. Участвала е в международните изложби 3rd Lessedra World Art Print Annual и ІV Международно Триенале на графиката в София. Работи в областта на графиката, живописта, графичния и уеб дизайн.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

“Изложбата графика на тема “Сътворение” съдържа 30 цветни линогравюри формат 50x70 см и е вдъхновена от “Силмарилион” на  Толкин, която разказва за Древните дни или Първата епоха на света. Това е историята за сътворението на света чрез Музиката на Айнурите.

Цикълът графики е посветен на моята учителка в тази графична техника – голямата българска художничка Златка Дъбова. - Замислен е още през 1996 г., по време на следването ми и представлява опит да интерпретирам абстрактно природата, сътворението на Земята, Слънцето, Луната, Сириус, море, планини, дървета, коне, светлината и мрака, борбата на доброто и злото чрез графичната техника линогравюра. Големият формат на линолеума ме предразполага към по-богата и интересна композиция. Цикълът “Сътворение” съм представила в две тоналности: червено-черна и златисто-сребърно-черна“. (Мария Буюклиева)

Автор:
Публикация:
02.03.2006 г. 11:31
Посетено:
755
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/1828-mariya-buyuklieva-satvorenie