Изложби

"Трансформации" - изложба на Момчил Мирчев в галерия "Финес"

Скулптурни пластики, рисунки и реализирани проекти

"Трансформации" - изложба на Момчил Мирчев в галерия "Финес"


◊ СЪБИТИЕТО

"Трансформации"

Момчил Мирчев


На 10 декември от 19.00 ч. в галерия “Финес” на ул. "Христо Белчев" № 17 ще се открие самостоятелна изложба „Трансформации“ на скулптора Момчил Мирчев.

Изложбата на Момчил Мирчев представя творческите търсения на автора в областта на скулптурата през последните три години. В нея той показва творби, които най-добре го разкриват и изразяват творческите му възгледи. В експозицията участват скулптурни пластики, рисунки и реализирани проекти.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРА

В изложбата „Трансформации“ откриваме Момчил Мирчев в друга светлина. Авторът е познат на широката публика с творбите си от бронз, дърво, инокс и камък. Жанровите му композиции от предишните творчески периоди са свързани с експресията на голото човешко тяло в изкуството и в търсене на нови изразни средства в триизмерното пространство. Авторът решава сложни композиционни задачи и изгражда индивидуален, запомнящ се скулптурен начин на изразяване.

В настоящият момент той насочва погледа на зрителя към метаморфозите и реализирането на идеите си в различен пластичен материал като работи с техниките на керамиката. В изложбата композициите и интерпретациите на голи женски тела се преобразяват в нови абстрактни форми. Те са синтез между класическата и съвременната скулптура през погледа на автора.

Новите идеи в изложбата са пластични метаморфози във фигуратив и сюжет на голото тяло към абстрактно-съвременни промени. Следствията от тези провокации се проявяват в съвременни скулптурно-пластични композиции, изградени с керамични похвати и материали.

Богато въображение, нови техники и комбинации от различни фактурни интерпретации на скулптурни форми са характерни за съвременната скулптура, която представя в изложбата си Момчил Мирчев. Тези моменти в същото време добавят по категоричен начин движение и монументализъм към изчистеност на линията и формата в абстрактната и фигуративна скулптура.
   
Момчил Мирчев набляга на ритъма в обемите и пространствата, стилизирани в запомнящи се експресивни моменти, както и на контрастиращи акценти в композицията, поднесени по интересен и новаторски начин.

Момчил Мирчев завършва скулптура в Националната художествена академия, където е главен асистент по скулптура в специалност Керамика, доктор по Изкуствознание и изобразителни изкуства, член на Съюза на българските художници. Той е запомнящ се автор с участия в редица престижни национални и международни скулптурни изложби, конкурси и симпозиуми. Авторът работи в широкия диапазон от малка пластика до монументална скулптура в бронз, камък, дърво, инокс и керамика.
            
Момчил Мирчев е познат като изявен скулптор и присъства активно в творческия живот на съвременното българско изкуство.


Автор:
Галерия "Финес"
Публикация:
09.12.2013 г. 13:58
Посетено:
1658
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18230-transformatsii-izlozhba-na-momchil-mirchev-v-galeriya-fines