Изложби

"Окото на рибата" - изложба на Анатолий Станкулов в галерия "Мисията"

Благотворителна разпродажба на картини

"Окото на рибата" - изложба на Анатолий Станкулов в галерия "Мисията"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Анатолий Станкулов 
„Окото на рибата”

и благотворителна разпродажба на картини
12.12.2013 г. (четвъртък) от 18.00 ч.

Между Никулден и Коледа няколко християнски символа и една хуманна кауза се събират в „Окото на рибата”. Художникът Анатолий Станкулов организира благотворителна разпродажба на картините си, за да осигури подаръци и малко радост на сирийските деца-бежанци в България. „Окото на рибата” е едноименното название на изложбата и на живописния цикъл на автора.

Известен с карикатурите си в българския периодичен печат Анатолий Станкулов се изявява и като живописец, пренасяйки ведрото шаржово настроение в ярки цветни композиции.

Благотворителната инициатива се осъществява от автора и неговата съпруга със съдействието на Държавна агенция за бежанците и Държавен културен институт към Министъра на външните работи.

Картините от цикъла „Окото на рибата” ще гостуват в галерия „Мисията” на ДКИ от 12 до 19 декември.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Работата по колекцията „Окото на рибата“ Анатолий Станкулов започва през 2007 г. в Париж, където работи за веригата галерии CAREE D’АRTISTES. Части от нея са показвани в Българския културен институт в Париж, Българската дипломатическа мисия в Бон и в Мраморното фоайе на зала България в София.

Освен изключителен живописец, Станкулов е и много известен карикатурист, и като такъв има дълбока връзка със словото. То винаги съпровожда образа и с това заглавие творбата постига неподозирана мащабност. Всички негови картини имат имена, тоест в тях безмълвно съжителстват слово и образ. Авторът им е един. Който ги е нарисувал и който ги е написал.
Йовановото евангелие започва така: „В началото бе словото“. Да, но не е ли всъщност образът?

Спомнете си оня пещерен бизон, датиран още преди първото писмено слово. И така, от бизона – до Барбизона, та през черния квадрат, та до ден днешен образът властва редом със словото. Библиотеките и музеите са неразривно свързани често са под един покрив. Нищо, че в още в първия семестър на университета четем „Лаокоон или границата между живописта и поезията“.

Квадратите, които подрежда Анатолий Станкулов, са живопис и поезия. Границата се размива някъде там… в морето.

И ето го почти гениалното попадение на художника, редом разбира се с изобразителния ред и изискаността на всяка негова композиция. Тайната, до която Станкулов се е добрал и иска да ни внуши е, че рибата никога нищо не казва. Тя мълчи и възприема всяка дума, както и картината.

А да сте виждали затворено рибешко око? То винаги е отворено! Дори и след смъртта! Както и картината!
Минчо ТуневАвтор: Светлана Куюмджиева, Държавен културен институт
09.12.2013 г. 14:04
Посетено: 1911
Етикети: живопис, Държавен културен институт, галерия Мисията, изложба, Благотворителна разпродажба на картини, Анатолий Станкулов, Окото на рибата
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18216-okoto-na-ribata-izlozhba-na-anatoliy-stankulov-v-galeriya-misiyata