Изложби

Добричкото сдружение "Ателие 13" с изложба в галерия "Париж-Москва"

Изложба живопис, графика, малка пластика и дървопластика

Добричкото сдружение "Ателие 13" с изложба в галерия "Париж-Москва"


◊ СЪБИТИЕТО

Поредната изненада, която Арт галерия „Париж–Москва” ще поднесе на любителите на изобразителното изкуство е изложбата на добричкото Сдружение на художниците „Ателие 13”.

Вернисажът на изложбата ще се състои на 10 декември 2013 г. (вторник) от 18.30 часа в двете зали на галерията, намираща се на ул. „Г. С. Раковски” №92 в Дом на Москва.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Небезизвестното „Ателие 13” е основано през 1992 г. в град Добрич. То обединява група художници, представители на различни възрасти, което се явява благоприятен фактор за сдружението, тъй като дава възможност за отразяване на изкуството през призмата на различни поколения, носители на свой идентичен и оригинален темперамент и заряд. Самото име на художественото обединение - „Ателие 13”, подсказва, че творците в неговите граници не са скрепени от конкретни стилови, естетически или философски признаци, а единствено от идеята да се създава изкуство. Тази демократична форма на организиране, се оказва благоприятна формула за дълголетно творческо съществуване, доказателство, за което е и самото дружество, което вече 21 години взима активно участие на сцената на българския художествен живот. Зад гърба си художниците от „Ателие 13” имат реализирани над 25 изложби в градовете Добрич, София, Пловдив, Велико Търново, Русе, Силистра, Балчик, Варна и др., както и редица самостоятелни изяви извън границите на България.

Някои от членовете на Сдружението, като Георги Атанасов и Христо Кралев са стари познайници на публиката на Арт галерия „Париж-Москва”, която е била техен партньор в реализирането на самостоятелните им изложби. Това е една от причините артистичните директори и куратори на галерията да съберат отново, но този път в пълен състав осемте автори на „Ателие 13”, които ще представят на софийската аудитория разнообразни творчески проекти в сферата на живописта, графиката, малката пластика и дървопластиката. Творците, стоящи зад „Ателие 13”, чиито произведения ще могат да бъдат видени в двете зали на галерията са: Борил Цонев, Венета Ганчева, Георги Атанасов, Георги Събев, Димитър Костадинов, Николай Тодоров, Христо Константинов, Христо Кралев.

Изложбата на добричкото Сдружение на художниците „Ателие 13” е достойно събитие, с което да се отбележи края на 2013 г. Кураторите на изложбата в лицето на арт директорите на Галерия „Париж-Москва” искрено се надяват, че изборът им на културно събитие, ще достави естетическа наслада на любителите на изкуството и ще изпълни душите им с топлота по случай идващите Коледни и Новогодишни празници.

Творбите на авторите от „Ателие 13” ще могат да бъдат видени в артистичното пространство на галерията  до 23 декември 2013 г.

Автор:
Таня Станева
Публикация:
07.12.2013 г. 12:42
Посетено:
1802
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18215-dobrichkoto-sdruzhenie-atelie-13-s-izlozhba-v-galeriya-parizh-moskva