Изложби

Изложба "Багри от вековете: Старинни шевици от Софийско"

10 години Конвенция за опазване на нематериалното културно наследство

◊ ПОКАНА

Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКO отбелязва 10-тата годишнина на ЮНЕСКО Конвенция за опазване на нематериалното културно наследство (2003) с изложба на шевици от Софийския регион - „Багри от вековете: Старинни шевици от Софийско”.

Подбрани са шевици от края на ХІХ и началото на ХХ в., които са притежание на Музея за история на София. Те са дело на женските домашни занаяти, а някои от тях са части от традиционното облекло. Изложбата цели да представи богатото наследство от шевици, характерни за Софийския регион. Съхраняваните в Музея за история на София разнообразни образци от поли, ръкави на женски и мъжки ризи, пешкири, забрадки и ръкавици към горните женски дрехи, ще представят характерните за региона колорит и орнаментика.

Изложбата ще бъде експонирана в периода от 12 до 28 декември 2013 г. в сградата на ул. "Париж" №1 в София, и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.


Автор: Организаторите
11.12.2013 г. 15:29
Посетено: 1038
Етикети: изложба, ЮНЕСКО, шевици от Софийски регион, Конвенция за опазване на нематериалното културно наследство
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18211-izlozhba-bagri-ot-vekovete-starinni-shevitsi-ot-sofiysko