Изложби

Галерия "Възраждане" представя изложба живопис на Огнян Недков

Картини, които са си чиста проба визуална поезия - това е новата изложба на художника

Галерия "Възраждане" представя изложба живопис на Огнян Недков


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 10.12.2013 г. от 18.00 часа в галерия "Възраждане" ще се открие изложба живопис на Огнян Недков. Изложбата ще продължи до 05.01.2014 г.
 
В последните години Огнян създава особено „нежни” картини, които са си чиста проба визуална поезия. Образите сякаш плуват в нега, една внимателна мистичност завладява сетивата. Такива са и картините от най-новата му изложба.

Творбите на Огнян Недков са като навързани приказки, родени от неговата фантазия и дарба. Станали вече самостоятелен факт, те продължават да се родеят помежду си и сякаш краят на една картина повежда началото на друга. Прекрасна възможност за автора да не спира с четките, да изгражда една творба с мисълта за следващата и качественото осмисляне на един човешки живот ликува върху платната със силата на победоносен химн, с възторга на осъществената мечта.

Много интересен факт е подредбата на композиционните решения в картините. Силно е зрителското усещане, че няма нищо случайно и на прима виста. Композициите са дълго мислени, подредени внимателно, щрихирани предварително и промислени ясно за влиянието, което ще наложат в окончателния вид на картините. После, цветовете могат да бъдат и хрумка на мига.

В позите на персонажите е засекретена мисълта и философията на твореца, останалото е вече усетът за подходящия колорит.
Краси Алексиева, 2013 г.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Огнян Недков е роден през 1952 г. в Пловдив. През 1972 г. завършва ХГ в София. Има 14 самостоятелни изложби в страната и чужбина, както и множество участия в общи такива. Пет пъти е участвал в панаира на изкуствата „Импресия”, а през 2010 г. е участник в Национални есенни изложби в Пловдив.

Носител е на наградата „Сребърно Възраждане” за постижения в изобразителното изкуство.


Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
04.12.2013 г. 13:00
Посетено:
2513
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18194-galeriya-vazrazhdane-predstavya-izlozhba-zhivopis-na-ognyan-nedkov