Изложби

Vivacom Art Hall представя изложбата "60 години в снимки" на Хари Бенсън

Великият фотограф празнува 84-ия си рожден ден в самолет на път за България

Vivacom Art Hall представя изложбата "60 години в снимки" на Хари Бенсън


◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата на Хари Бенсън отбелязва кулминацията във фотографската програма на VIVACOM Art Hall за 2013 г. с представянето на 42 фотографии на великия американски артист, обединени под заглавието „60 години в снимки“.

Първата изложба на легендарния фотограф в тази част на света ще бъде открита този четвъртък, 5 декември, от 19 часа.

Фотографската селекцията показва 42 от най-популярните фотографии на Хари Бенсън, които улавят големите истории на хора и събития, променили завинаги времето, в което живеем.

С изложбата “60 години в снимки” стартира най-новата образователна платформа за фотография на фондация “Мусиз” и фондация “Америка за България” - “Майстори на фотографията”, която освен изложби на световноизвестни фотографи, ще организира и провежда съпътстващи публични лекции. Първата от тях, на самия Хари Бенсън, ще се състои ден след откриването, на 6 декември, от 18 часа във VIVACOM Art Hall със свободен вход.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Хари Бенсън е само на метри от Боби Кенеди в нощта на неговото убийство, в стаята с Никсън, когато подава оставка, с ИРА по време на акции, в Босна, Сомалия и Берлин, когато стената се издига и пада. Неговият обектив улавя Бийтълс в бой с възглавници, докато целият свят е в краката им. Той фотографира всички американски президенти от Айзенхауер до Барак Обама, както и някои от най-интересните личности в света - от кралица Елизабет, Сър Уинстън Чърчил и Александър Солженицин до Майкъл Джексън, Елизабет Тейлър и Брат Пит.

С безброй изложби, работа за най-влиятелните световни медии, титла Командор на Британската империя и много награди и собствени книги зад гърба си, Хари Бенсън празнува 84-ия си рожден ден в самолета на път за България и пристига няколко дни по-рано, за да подготви сам изложбата си в Телефонната палата. Селекцията му показва 42 фотографии, сред които „Боби Фишер, целувка от кон“ (1972 г.), „Сенатор Робърт Ф. Кенеди, хотел Амбасадор“ (1968 г.), „Бийтълс се срещат с Мохамед Али“ (1964 г.), „Девет портрета на Джак Никълсън“ (1976 г.), „Целувката на семейство Клинтън“ (1992 г.), а също и портрети на Майкъл Джексън, Кейт Мос, Роман Полански, Борис Елцин, Джеймс Браун, Лейди Даяна.

Изложбата ще продължи до 15 януари във VIVACOM Art Hall, а лекцията на Хари Бенсън е на 6 декември, петък, от 18 часа. Вход свободен.

Автор:
Vivacom Art Hall
Публикация:
03.12.2013 г. 13:34
Етикети:
фотографска изложбаVivacom Art Hall
Хари Бенсън
60 години в снимки
Посетено:
1250
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18189-vivacom-art-hall-predstavya-izlozhbata-60-godini-v-snimki-na-hari-bensan