Изложби

За трети път - Gaudeamus Igitur...

Сборна изложба на преподаватели и студенти от НХА

За трети път - Gaudeamus Igitur...


◊ СЪБИТИЕТО

На 5 декември от 17.30 в зала 3 на Музея „Дом на хумора и сатирата” предстои празнична вечер с преподаватели и студенти. Стана традиция в навечерието на 8 декември студенти и академично тяло заедно да „запяват” по нестандартен начин своето GAUDEAMUS IGITUR... в ДХС. Нестандартен, защото в залата един до друг се оказват преподаватели и студенти, този път без бариери и дистанции, каквито могат да се усетят зад академичните стени. Вече наблюдавахме тази свобода в досегашните изложби, подготвени от преподаватели и студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и от специалността „Инженерен дизайн” на Техническия университет във Варна.

Тази година гостува катедра „Плакат и визуална комуникация” от Националната художествена академия със сборна изложба. Включени са плакати към театрални, оперни, куклени, циркови постановки, фестивални, рекламни, графичен плакат, от учебни задачи. Ще видим творби на проф. д-р Иван Газдов, проф. Георги Янков, доц. д-р Николай Младенов, доц. д-р Кристина Борисова, преподавателя Стоян Дечев, ас. Дамян Дамянов и докторанта преподавател Георги Павлов, както и на техни възпитаници.

Повечето от преподавателите са свързани с Дома от години: чрез самостоятелни изложби (проф. Газдов, с илюстрации към творби на Радой Ралин), чрез Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – като членове на международното жури или участници (проф. Г. Янков, доц. д-р Н. Младенов, доц д-р Кр. Борисова, Д. Дамянов).


◊ ИЗЛОЖБАТА

И в тази изложба ще открием свежата струя на хумора, най-често завоалирано поднесен в плакат към театрално или куклено представление. Плакатът на П. Запрянова „Бедност” може да се възприеме като ребус: и като празни портмонета, и като бездънни джобове, и като ненаситни гърла! Пл. Дочева с ирония подхожда към своята тема („Имам лайфстайл”). Няма да отминем без усмивка и „C`est la vie” на Ст. Дечев, нито пък своеобразните визуални тълкувания, които прави на някои думи В. Цекова.

Графикатурите на проф. Ст. Газдов ще ни задържат по-дълго, той предпочита играта и изяществото на формите, за да ни накара да следваме мисълта му. Впрочем, терминът „графикатура” е създаден от самия автор, за да бъдат назовани работите му – модерни, провокативни, ефирни и емоционално натоварени. Нека отбележим, че 2013 г. за него е своеобразен „юбилей” – 40 години преподавателска дейност.

Доц. д-р Н. Младенов се представя с театрални плакати, като е избрал предимно към комедии; проф. Янков, наред със строгата дилема „Право или справедливост”, ни оставя да се любуваме на многоликата София, отразена в... сергия със слънчеви очила.

Да, изкуството на плаката е диалогично изкуство, всяко изображение трябва да задържи вниманието ни, да ни убеди в посланието си, да ни подтикне към някакво действие. Затова и плакатите са толкова „чувствителни” към всичко ново, което ни поднася цивилизацията и взискателни към средствата, с които си служи техният художник.

Гости на вернисажа ще бъдат проф. Георги Янков, доц. д-р Кристина Борисова и доц. д-р Николай Младенов, завеждащ катедрата. На тях се пада да представят специалността, в която работят, както и перспективите, които се откриват пред възпитаниците им. И за да бъде вечерта още по-богата, музикален клуб „Весела” ще поднесе празнични поздрави.

Изложбата GAUDEAMUS IGITUR... в зала 3 на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще радва своите посетители до края на месец януари 2014 година.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
03.12.2013 г. 09:50
Посетено:
1168
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18187-za-treti-pat-gaudeamus-igitur