Изложби

Изложба на Сирак Скитник в СГХГ

130 години от рождението на Сирак Скитник

Изложба на Сирак Скитник в СГХГ


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия
представя

Изложба на Сирак Скитник
130 години от рождението на Сирак Скитник

4 декември 2013 г. – 9 март 2014 г.

Откриване: 3 декември 2013 г. от 18:00 ч.

Софийска градска художествена галерия, ул. "Ген Гурко" 1
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


Куратори: Красимир Илиев и Пламен В. Петров
 
„Длъжници сме, оставаме да бъдем длъжници пред Сирак Скитник!“ – възкликва един изследовател на живота и делото на родения на 22 октомври 1883 г. в Сливен Панайот Тодоров. И няма как да не се съгласим с подобни думи. Сирака, както го зоват неговите приятели по преживелици и професия, оставил една от най-ярките дири по пътеките на своето време, ни завещава десетки стихотворения, над 400 статии и поне още толкова картини и скици, които за съжаление отдавна сме забравили.

Словото на Сирака – поетично, критично, живописно, графично, е отнесено от метежа на страшния битиен маскарад в страната ни. Значителна част от картините на този майстор на цвета и линията все още остават в неизвестност, други са разпилени по частни колекции, а дори и тези, съхранявани в депата на държавните художествени галерии, рядко срещат своите зрители. Театралното дело, поезията, прозата, радиото – въпреки че са фрагменти от творческия профил на художника, остават също слабо проучени.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Настоящата експозиция, организирана в залите на Софийска градска художествена галерия, е опит да се очертае развитието на художника като живописец, проследявайки отделните етапи в творческия му път и собственото му разбиране за изкуство. От първите живописни опити на Сирак Скитник при обучението му в Санкт Петербург (1908-1912 г.), през произведенията създадени в смутните военни години между Балканската и Първата световна война до ярките произведения, с които автора организира две свои самостоятелни изложби (1933 и 1935 г.), публиката ще се срещне с необятната колористична умелост на художника. Посетителите на галерията ще видят както едни от най-известните негови произведения, така и такива, непоказвани досега.

В залите на галерията са подредени и част от смелите му опити в изкуството на графиката, към което Сирак Скитник посяга, за да се превърне в илюстратор на книги като „Поеми“ на Едгар Алън По, „Марионетки“ на Чавдар Мутафов, „Български балади“ на Теодор Траянов и много други.

Публиката ще има възможност не само да се изправи пред създаденото от художника, а и да ползва специално изготвените от екипа на галерията аудиогидове с интересна информация за ключови произведения на автора.

Като част от стратегията за разширяване на своите публики СГХГ осигурява достъп на хората с нарушено зрение до света на изкуството, снабдявайки за втори път своя експозиция с тактилни карти, чрез който незрящата публика ще може да се докосне до творчеството на Сирак Скитник.

С цел цялостното представяне на човека и творец Сирак Скитник, в рамките на изложбата посетителите ще имат възможност да види филмите „Сирак Скитник“ – на режисьора Зунка Янкова и „Да питаме Сирака…“ на режисьора Петър Петров, които са любезно предоставени от фонда на БНТ.

Съпътстващи събития:

. През януари 2014 г. ще бъде представен каталогът към експозицията, в който ще бъдат поместени множество документи, осветяващи неизвестни досега нюанси от житейския път на художника.

. Отново през първия месец на новата година Българското национално радио ще раздаде в залите на галерията своите ежегодни награди за журналистика на името на Сирак Скитник.

. През февруари ще се проведе научна конференция, организирана съвместно с Института за изследване на изкуствата при БАН, в която участие ще вземат изследователи на дейността на Сирак Скитник, а докладите ще се публикуват в специален брой на списание „Проблеми на изкуството“.


Изложбата се организира в партньорството с Държавна агенция „Архиви“, Национален музей за българско изобразително изкуство и ХГ „Димитър Добрович” – Сливен и с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд „Култура“, Национален дарителски фонд „13 века България“.

Медиен партньор на проекта – БНР.

В експозицията са включени произведения и документи от СГХГ, НМБИИ, ДА „Архиви“, ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен, ХГ „Петко Задгорски“ – Бургас, ГХГ "Борис Георгиев" – Варна, ХГ „Никола Петров“ – Видин, ХГ – Казанлък, ХГ „Станка Димитрова“ – Кърджали, ХГ „Владимир Димитров-Майстора“ – Кюстендил, ХГ „Кирил Петров“ – Монтана, ХГ „Илия Бешков“ – Плевен, ХГ „Колекция Светлин Русев“ – Плевен, Галерия-музей „Филипополис“ – Пловдив, ГХГ – Пловдив, ХГ „Илия Петров“ – Разград, ХГ „Атанас Шаренков“ – Хасково, ХГ „Елена Карамихайлова“ – Шумен, Национален литературен музей, Столична библиотека и частни колекции.




Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
28.11.2013 г. 21:44
Посетено:
2498
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18157-izlozhba-na-sirak-skitnik-v-sghg