Изложби

Изложба на Иван Додов в галерия "ЛИК"

Самостоятелна изложба акварел

Изложба на Иван Додов в галерия "ЛИК"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “ЛИК”
представя

Иван Додов

“Цвят и светлина”


Самостоятелна изложба - 27.11. – 17.12.2013 г.

Откриване – 27.11., сряда, 18.30 ч.

Галерия “ЛИК” - ул. “Лайош Кошут” №37   


Иван Додов е роден в гр. София през 1960 г. Завършил е НХА в София през 1986 г. със специалност “Художествено-пространствено оформление” в класа на проф. Георги Петров.

Иван Додов е един от най-талантливите и обичани български акварелисти. Талантлив, скромен и чувствен, художникът казва, че акварелът е неговата дарба, страст и живот.

Нежната преливна повърхност и играта на светлината и сянката правят творбите да излъчват особена атмосфера, в някои от тях прозрачните тонове на светлината съжителстват контрастно със сянката. Сякаш всеки живописен къс има аура и съдържа настроение. Градацията на акварелния тон понякога е преливна, въздушна и мека, друг път рязка и категорична. Гледните точки ни препращат към гледки с широк хоризонт или близки градски мотиви с улички и къщи, рядко фигурални композиции.

В качествата на този материал с капризни изменения, пейзажните произведения по традиция са заредени с ведрост и жизнерадостно чувство. Мигове от светлина, затворени в къс хартия. Цветна феерия, организирана в приказни пейзажи. Светлина, топлина, радост блика от акварелите на Додов.

В настоящата изложба ще покажем отново пейзажи  от морския бряг, от планините през зимата и лятото, летния зной и пролетната свежест на земята ни, също така пейзажи от Барселона. Дълбоко свързан с пейзажната живопис, Иван Додов създаде свой почерк в  трудната акварелна техника техника.

Иван Додов  ежегодно подготвя самостоятелни изложби – от 1989 г. до 2013 г. е направил над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Колекционери и ценители на неговото творчество постоянно се интересуват от всяка следваща творческа проява на автора и допълват своята богата колекция от негови работи.
                       
 
◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

“Изложбата на Иван Додов показва, че пейзажът като творческа инвенция е сакрален и деликатната техника на акварела е жива, след плеядата от великолепни майстори като К. Щъркелов, Хр. Йончев-Крискарец, Йордан Гешев, Дечко Узунов, Васил Чакъров, Ненко Токмакчиев и др. Той има последователи и сред младите живописци у нас
    
Силата на неговите акварели е в умението да усети особеностите на природните сезони и да им намери съответните цветови съчетания на места мистично въвличащи ни в дълбочината на златната есен, на други, смразяващи ни в ледените сияния на хоризонта и острите силуети на голите клони и очертания на сгради. Сред тази феерия от багрено-светлинните игри на световъздушната среда изплуват загадъчно ефирни като паяжини самотните в есенния листопад изящни извивки на металните столове по кафенетата на градските тротоари или дворове, потопени в утринната мъгла кубета на църкви и зъзнещи с настъпващата зима мачти на самотни лодки в пристаните. Неговите по същество безлюдни пейзажи, в тях човекът като такъв отсъства, са достатъчно одухотворени чрез сетивата на художника, което естествено ги насища с човешко присъствие и им придава чар на неповторимост и типично негова чувствителност.
   
Така, продължител на най-доброто в акварелната живопис у нас, Иван Додов въвлича чрез рисунъка детайла като активен компонент на творбите си. Но тук не става въпрос за рисунък, който подготвя, нахвърля бъдещата картина, той работи “ад хок”, в момента бързайки да улови мимолетното в природата. Става въпрос за изваждането на определени детайли от архитектурния и природен ландшафт чрез конкретност на формите им на фона на характерните разливки на цвета, създаващи усещане за особено сфумато. Така реалност и иреалност се преплитат в едни чисто негови живописни внушения.”
Проф. Аксиния Джурова


Автор:
Галерия ЛИК
Публикация:
27.11.2013 г. 10:51
Посетено:
4279
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18139-izlozhba-na-ivan-dodov-v-galeriya-lik