Изложби

Десетгодишна художничка дебютира в изложбата за 3-годишнината на Градското списание

Двудневно събитие в Галерия 8, Варна

Десетгодишна художничка дебютира в изложбата за 3-годишнината на Градското списание
Ирина Маркова. Моят град


◊ СЪБИТИЕТО

• 25 ноември, 18.00 часа – откриване на изложба, пърформанс на Нено Белчев, литературно четене и връчване на награда от конкурса за млади журналисти на отминалия младежки фестивал Funcity – вход с покани.
• 26 ноември – изложбата може да се посети от 14.00 до 19.00 часа.

На 25 и 26 ноември ще се отбележи 3-годишнината от създаването на интернет издание Градското списание (www.urban-mag.com). Домакин на събитието е Галерия 8 във Варна. Като участници са поканени визуални артисти, писатели и преводачи, които през изминалите 3 години са присъствали по-често в изданието чрез представяне на тяхната работа по различни поводи или като автори на текстове.

Осемдесет процента от представените визуални творби и текстове са създадени специално за 3-годишнината на Градското списание и са свързани с многообхватната тема „Градът“. Изложбата ще може да се види в Галерия 8 два дни. Част от литературните текстове ще бъдат публикувани по-късно в Градското списание. Тъй като изданието се стреми да подкрепя млади хора, двама от участниците в изложбата правят своя дебют – 10-годишната Ирина Маркова, дъщеря на художниците Кремена Цанкова и Веселин Марков, и Костантин Петров.


◊ ПОВЕЧЕ

На откриването на изложбата на 25 ноември ще бъде връчена наградата на Преслава Петрова, ученичка в Първа езикова гимназия – Варна, която се отличава за участието си в конкурса за журналистика по отразяване на проявите от младежкия фестивал Funcity през юли тази година. В рамките на фестивала Градското списание проведе уъркшоп по журналистика. Наградата – диктофон, ще връчи Мария Баджакова от младежка група „Аморфа“. (Линк към текста на Преслава Петрова http://www.urban-mag.com/bg/article/5039#.UpI9nSfMDIU).

На откриването ще се състои и кратко литературно четене, в което ще могат да се включат всички присъстващи, като си изберат някой от вече подготвените текстове.
 
На откриването художникът Нено Белчев ще представи пърформанс.

Участници в изложбата:
Антония Колева-Нитра (постери, колаж), Калоян Илиев-Кокимото (колаж), Дария Василева и Анатолий Радев (АнДари) (постери), Теодор Роков (фотография), Ирена Димитрова (фотография) Кремена Цанкова (колаж), Веселин Марков (живопис), Ирина Маркова (приложно изкуство), Константин Петров (колаж, фотография, стикери), Стефан Радков (живопис), Нено Белчев (пърформанс).

Участници с литературни текстове:
Антония Йовчева, Милан Асадуров, Иван Евтимов (социолог), Лъчезар Селяшки (поет, преводач от полски език), Мариан Желев, Огнян Антов, София Шигаева (директор на Център за азербайджански език и култура към СУ „Св. Климент Охридски“, Стефани Дюмортие (аташе по сътрудничеството в областта на френския език, Френски институт – Варна).



Автор:
Елена Владова, редактор на Градското списание
Публикация:
25.11.2013 г. 11:56
Посетено:
1660
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18118-desetgodishna-hudozhnichka-debyutira-v-izlozhbata-za-3-godishninata-na-gradskoto-spisanie