Изложби

Японското изкуство "темари" ще бъде представено в София

Дни на японската култура в България

Японското изкуство "темари" ще бъде представено в София


◊ СЪБИТИЕТО

Декоративните ръчно изработени топки "темари" – фолклорно изкуство от преди 500-600 години, ще бъдат представени в София.

Авторската изложба „Феерия от цветове и форми“ на Ралица Донева-Коева ще се открие на 21 ноември от 19 ч. в Чайна Tea house на ул. „Георги Бенковски“ 11 и ще продължи до 27 ноември. Събитието се организира със съдействието на Японски клуб „Кидзуна“ – Варна.

• Кратка уводна лекция и уъркшоп ще се състоят на 23 ноември, събота, от 11 ч. под ръководството на Ралица Донева-Коева.


◊ ПОВЕЧЕ 

Топките "темари" се изработват на ръка от памучни или копринени парчета плат, оформени като топка и обвити с памучни конци, след което декорирани с бродерии от цветни нишки. Заредени с положителната енергия на майстора, който ги изработва, те са ценен подарък, символизиращ приятелство и уважение.

Ралица Донева-Коева е член на Японската темари асоциация и притежава сертификат за Koutouka – второ ниво за изработката на традиционните японски декоративни топки "темари". През 2001 г. завършва Техническия университет във Варна, специалност „Промишлен дизайн”. От дете обича да се занимава с различни ръкоделия. Любовта й към Япония я насочва към откриването на традиционни и малко познати извън Страната на изгряващото слънце занаяти. Като „колекционер” на японски занаяти нейната най-голяма страст остава изкуството "темари". Тя изработва тези декоративни топки от четири години.

***

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година. За двадесет и четвърта поредна година българската общественост има възможността да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура. Дните на японската култура през 2013 година се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Allianz, Astellas, Canon, Honda, JTI, Kaliakra Wind Power, Mazda, Mitsubishi Corporation, Nissan, Toyota, Toshiba, YAZAKI и Yokogawa България.

Автор:
Организаторите
Публикация:
21.11.2013 г. 21:18
Посетено:
2351
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18105-yaponskoto-izkustvo-temari-shte-bade-predstaveno-v-sofiya