Изложби

Хуморът, уловен в ежедневието

Сборна изложба на български и ирански фотографи

Хуморът, уловен в ежедневието


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Хуморът, уловен в ежедневието"

На 21 ноември 2013, от 17.30 часа в зала 7 на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще бъде открита сборна изложба фотография на творци от Фотоклуб KPIB в гр. Машхад (Иран) и от Бургаската фотографска общност (България).

Домът предлага за втори път съвместна фотоизложба – своеобразен диалог между ирански и български автори след успешната им подобна изява през 2010 г.

 

◊ ИРАНСКАТА ЧАСТ

Сейед Али Сейеди, Гадир Вагари и Алиреза Атариани, които предлагат 50 фотоса, са  добре познати с активното си участие в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Сейед Али Сейеди отново показва интересни кътчета от карнавално Габрово или от Парка на смеха, видени от неочакван за нас ъгъл. Много усмивки има в творбите му, много закачки с хора и предмети от света не само на градския човек. За Гадир Вагари и дребните неща са повод да ги стопира в кадрите си („Това съм аз”, „Госпожичка”), Алиреза Атариани пък търси баланса между детското ни възприятие на реалността и вселената на възрастните. Чрез тази изложба габровската публика и гостите на Дома на хумора за четвърти път ще видят хумористични мигове от живота около нас, уловени от иранските любители на фотоизкуството (не сме забравили и колективните им изложби през 2006 и 2008 г, отново вдъхновени от Габрово като карнавален град и очарованието на българската природа).


◊ БЪЛГАРСКИТЕ ФОТОГРАФИ

Сдружение „Бургаска фотографска общност” е основано от група фотографи-любители през 2008 г. През годините успешно участва в изложби, пленери и различни други проекти в страната и чужбина. За второто си гостуване в Габрово 8 запалени фотографи от него са подготвили 28 произведенията. На откриването г-жа Етелка Пирева ще представи Бургаската фотографска общност и творбите на своите колеги. И пред нас ще грейнат и морето, и хубостта на индонезийските танцьорки (ние също видяхме спектакъла им при появата на „Стършела” върху фасадата на ДХС!), ще се върнем и в безгрижното детство заедно с децата от фотосите.

 

Не се съмняваме, че творческото въображение на авторите, участници в изложбата "ХУМОРЪТ, УЛОВЕН В ЕЖЕДНЕВИЕТО", ще бъде възнаградено с усмивките на нашата публика. Ще припомним и думите на г-н Сейед Али Сейеди, отличен на XVII биенале на хумора и сатирата в Габрово – 2005: „Да караш хората да се усмихват е истинска отплата в свят, в който имаме нужда от усмивки повече, отколкото в друго историческо време.”

Изложбата ще остане в Дома до края на 2013 година.

 

 

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
19.11.2013 г. 17:00
Етикети:
Ирансборна изложбафотографияизложбаГабровоМузей Дом на хумора и сатирата
уловен в ежедневието
Хуморът
Алиреза Атариани
Гадир Вагари
Сейед Али Сейеди
Сдружение Бургаска фотографска общност
Посетено:
1534
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18084-humorat-uloven-v-ezhednevieto