Изложби

"Хронографика" - изложба на Тодор Овчаров

Самостоятелна изложба графика в галерия "Астри"

"Хронографика" - изложба на Тодор Овчаров


◊ СЪБИТИЕТО

Тодор Овчаров
„Хронографика”


Самостоятелна изложба графика      
 
От 12 до 26 ноември 2013
в галерия "Астри", София, ул. „Цар Самуил” 34
                        

Ако ви попитат за значими съвременни български графици от поколението, навлизащо в зрелостта, непременно трябва да включите в списъка си името на Тодор Овчаров. Това поколение е на творци, освободени от предразсъдъци и внушения, несвойствени за собствената им естетика. Те са добре информирани, следящи и участващи на световните графични артфоруми, а Овчаров е носител и на много награди и почетни дипломи от тези престижни графични събития в Китай, Турция, България, Гърция, Сърбия, Испания, Румъния, Македония, Аржентина, Белгия, Япония, Полша, Франция.
                          
Тодор Овчаров е роден през 1975 г. в Хасково. Магистър е от факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, където вече е и преподавател на най-младите.
          

◊ ИЗЛОЖБАТА
                
„Хронографика” е третата самостоятелна изложба на художника в галерия "Астри". Показва три графични цикъла, работени в последните три години: „Натюрморт с ротация”, „Отворени - затворени възможности”, „Попътен вятър” и серията екслибриси „Разговор с…”.
                             
„Попътен вятър” е истинско цветно пиршество; сложните наслагвания на цвят са виртуозно изпълнени, а относително големият им формат ги правят магнетични. В цикъла „Отворени - затворени възможности” цветът е нежен и пастелен, а носталгията към поп арта доловима. Повтаряемостта на елементи и добавените знаци и символи отварят пространство за размишление и съзерцание.

„Натюрморт с ротация” е цикъл, който звучи концептуално и сюрреалистично. Принципно монохромният цикъл искри благодарение на пестеливо добавения цвят.
                               
Ето какво казва художникът за „Хронографика”:
                              
„Началото идва с неговото назоваване (отбелязване) и регистрирането му чрез графична стойност (знак).

Повторението и ритъмът в знаците съдържат в себе си времето. В музиката, за да съществува ритъм е необходима продължителност във времето.
 
Така е и при разглеждането на подредени в “таблици” графични стойности.

Всяко задържане на вниманието с конвенционална форма при дигитално обкръжение би трябвало да е успех!”




Автор:
Вихра Пешева, галерия "Астри"
Публикация:
15.11.2013 г. 16:36
Етикети:
галерия Астриизложба графика
Тодор Овчаров
Хронографика
Посетено:
2299
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18058-hronografika-izlozhba-na-todor-ovcharov