Изложби

Светлин Русев представя изложбата на Соня Русков "Мост между изкуствата"

Единадесето издание на "Събудете стените си" в Towers Gallery

Светлин Русев представя изложбата на Соня Русков "Мост между изкуствата"


◊ СЪБИТИЕТО

Светлин Русев представя изложбата на Соня Русков "Мост между изкуствата"

В единадесетото издание на "Събудете стените си" Арт Рентал ви кани в своето арт пространство Towers Gallery, където за първи път ще бъде показана самостоятелна изложба. Тя е на художничката Соня Русков, а официалното представяне ще направи самият акад. Светлин Русев – един от най-известните и уважавани български художници и общественици.

За Соня Русков проф. д-р Роланд Познер, преподавател по лингвистика и семиотика, и директор на Института по семиотика в Технически университет в Берлин, който преди време показа своя фотографска изложба у нас казва: "С последните си работи, Соня Русков показва една нова форма на изразяване, която е освободена от формалността на по-ранните й творби. Докато при някои картини главната тема се открива при напрежението на колажните фрагменти, то в други произведения главна тема са актове, които са разположени в неравномерни празни пространства и пречупени повърхности, а в трети се забелязва спорадично редуващи се рефлекси същевременно действуващи като катализатори на сложни художествени процеси.

Живописта на Соня Русков излиза от рамките на правоъгълната или квадратна повърхност на платното, затова е съвсем логично, че някои творби са създадени в серии, които си взаимодействуват помежду си композиционно и цветово. Зрителите от своя страна имат възможността и удоволствието да проследят музикалната структура в тези теми и вариации."

Музикалната изненада за гостите на откриването е китаристът Огнян Весков, който е бил част от  група Тоника"СВ"; бивш китарист и един от основателите на група "Акага", и преподавател по китара катедра "Поп и Джаз" в Музикална Академия "Панчо Владигеров" и в НБУ.

Датата: 14 ноември 2013 г. от 19 часа
Мястото: Towers Gallery в Софарма Бизнес Тауърс
Дрескод: костюм за господата и малка черна рокля за дамите

Входът за коктейла е свободен.

Останалите имена, на чиито произведения може да се насладите в търговските площи на бизнес сградата са: Елизабет Христова, Даниела Русева, Иванка Енакиева, Сашо Младенов, Кирил Божков, Стоян Павлов - ЛИСО и Емил Николов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СОНЯ РУСКОВ

Соня Русков живее и работи в Германия от години. Художничката споделя, че за нея е истинска радост и удоволствие да се завърне в родината си и да представи творбите си пред българска публика. „Тази изложба е по-специална за мен, защото е на родна земя и публиката в лицето на мои близки, приятели, колеги, учители, познати, дори непознати сънародници не само, че не са ми безразлични, а тъкмо напротив – много се вълнувам какво е мнението им“, казва Русков.

Като възпитаник на Художествената академия в София с магистратура по реставрация, Соня е работила по възстановяването на стенописите в някои от най-известните църкви и манастири в България.

От 13 години художничката живее в Германия. Тя прави редица самостоятелни изложби и нейни творби се показват из цяла Европа и Африка. Заедно с това Русков намира време и да ръководи проекта "Мостове в изкуствата" в програмата "Култура и училище" в Германия.Автор: Арт Рентал
11.11.2013 г. 14:46
Посетено: 1111
Етикети: Светлин Русев, изложба, Арт Рентал, Towers Gallery, Мост между изкуствата, Соня Русков
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18019-svetlin-rusev-predstavya-izlozhbata-na-sonya-ruskov-most-mezhdu-izkustvata