Изложби

Изложба живопис на Марко Дограмаджиев (1892-1968)

От 6 до 25 ноември 2013 г. в Арт галерия „Париж – Москва”

◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия „Париж – Москва”


под патронажа на кмета на Община Сливен ген. Кольо Милев
 

представя

Изложба живопис на Марко Дограмаджиев (1891-1968)

Арт Галерия „Париж – Москва” има честта да представи в своето артистично пространство, творбите на един класик на българското изобразително изкуство, Марко Дограмаджиев - представител на поколението художници, получили добра професионална подготовка, но поели по пътя на провинциални учители и останали някак встрани от големите събития в художествения живот на страната ни. Той е определян за един от първите художници, насочил творческите си търсения към Импресионизма, който за съжаление не получава нужната популярност, въпреки нивото на художествен талант, който красноречиво личи в творчеството му. Изложбата на Марко Дограмаджиев в столичната галерия има за цел да съживи спомена за дейността на този голям български художник и да го преоткрие за публиката извън границите на родния му град Сливен, където той е почитан като една от големите обществени личности на града. Доказателство за огромното уважение към художественото дело на твореца са и организираните изложби посветени на творчеството му.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА И ИЗЛОЖБАТА

Марко Дограмаджиев е роден в гр. Сливен на 20.11.1891 г., потомък на стар род, дошъл в началото на 19. век от гр. Прилеп - Македония. Средното си образование получава в гимназия в родния си град. През 1915 г. завършва Държавното рисувално училище в София в класа на проф. Иван Мърквичка, един от големите български творци, представител на следосвобожденското ни изобразително изкуство. В ателието на Мърквичка Дограмаджиев придобива солидна художествена подготовка в духа на реалистичното изкуство. От своя учител младият художник „наследява” афинитет към натурата и родните мотиви. През 1924-25 г. Марко Дограмаджиев спечелва конкурс за едногодишна специализация по живопис в Париж. Престоят във френската столица му дава възможността да се докосне до големите шедьоври на класическото изкуство и същевременно да се запознае със съвременните тенденции в изкуството. В Париж Дограмаджиев има шанса да учи в класа на известния художник Пол Шаба, което допълнително обогатява неговите професионални търсения.

Марко Дограмаджиев е от поколението на сливенските художници – Стефан Егаров, Генчо Гиндев, Георги Хаджидимитров, Стефан Петров, всички завършили Държавното рисувално училище. Те са едно будно поколение творци, активно работещи за развитието на културния и обществен живот в родния им град Сливен. Едно от малкото доказателства за дейността им е организирането на първата художествена изложба в Сливен, дело на Стефан Егаров и самият Марко Дограмаджиев. След завършване на своето образование, Дограмаджиев упражнява учителската професия  в родния град Сливен тридесет и четири години. Взима участие във всички колективни изложби на Сливенските художници. Прави две самостоятелни изложби в Сливен и по една в Ямбол и Бургас. През 1962 г. получава високо признание на организираната юбилейна изложба в Сливен, в която участва и Съюза на българските художници. Негови творби са притежание на градските галерии в страната и Национална художествена галерия. Марко Дограмаджиев умира на 11.11.1968 г. в град Сливен.

След себе си художникът оставя едно разнообразно в жанрово и тематично отношение, творческо наследство. Марко Дограмаджиев следва реалистичната линия в своите произведения. В някои от творбите му личи афинитет към Импресионизма като течение. Художникът работи в областта на портрета, фигуралната композиция и пейзажа. Някои от творбите му показват силно изразена социална ангажираност. Платната на Марко Дограмаджиев предизвикват интерес не само сред изкушената от изкуството публика, но и сред критици, изследователи и ценители на изобразителното изкуство.


Изложбата, посветена на творчеството на Марко Дограмаджиев, е едно начинание, подето от Йорданка Костадинова, Юлия Савова и Момчил Трайков – куратори и артистични директори на арт галерия „Париж – Москва”, което има за цел да представи произведенията на един голям български художник, представител на едно изключително талантливо българско поколение творци, за съжаление не успял да придобие достатъчно голяма популярност извън границите на родния му Сливен. Творбите на Марко Дограмаджиев ще докоснат всеки, посетил изложбата до класиката в родното ни изкуство, ще отведат зрителите в едно отминало време наситено с много сантимент.

Вернисажът ще се състои на 6 ноември 2013 г. (сряда) от 18.30 ч. в залите на арт галерия „Париж – Москва”, намираща се в Дом на Москва в София на ул. „Георги С. Раковски” № 92.

Имаме удоволствието да Ви съобщим, че изложбата ще бъде открита от Кмета на Община Сливен ген. Кольо Милев. Публиката ще бъде въведена в творчеството на Марко Дограмаджиев от изкуствоведа Борис Китанов.

Любителите на изкуството ще могат да се насладят на изложбата до 25 ноември 2013 г.

Арт галерия „Париж – Москва” очаква всеки пленен от магията на изобразителното изкуство.

Заповядайте!

Автор:
Йорданка Костадинова
Публикация:
04.11.2013 г. 15:10
Посетено:
2041
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17976-izlozhba-zhivopis-na-marko-dogramadzhiev-1892-1968