Изложби

Карикатурата – като слънцето и въздуха...

Вечер, посветена на изкуството на карикатурата и на нейните създатели

Карикатурата – като слънцето и въздуха...


◊ СЪБИТИЕТО

В последния ден от октомври в Музея „Дом на хумора и сатирата“ ще се срещнат творци от Русия и България, посветили се на нелекото изкуство на карикатурата. Затова и вечерта е наречена многозначително "Като слънцето и въздуха"... Дали срещата е като слънцето и въздуха, дали изкуството на карикатурата е като слънцето и въздуха за организаторите, за тези автори или за обществото?


◊ ИЗЛОЖБАТА "ОТ РУСИЯ С ЛЮБОВ"

Отговорът ще е различен за всеки, който си подари една вечер с трите изложби от прекрасни карикатури, достолепно разположени на целия трети етаж във Веселата къща. Гилдията на руските карикатуристи – Москва гостува с изложбата "От Русия – с любов!", в която са подбрани 89 творби на 32 автори. Четирима от тях ще бъдат гости на вечерта: Андрей Рижов (член на журито в тазгодишното 21. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата), Вадим Коноплянски, Владимир Солдатов и Марат Валиахметов. В зала 6 ще стане дума за днешния ден на руската карикатура, достатъчно популярна от световните конкурси, разпознаваема с почерка си, уважавана заради множеството награди, които получава. Включени са произведения на едни от най-активно работещите в момента майстори на карикатурата, представители на различни поколения, някои свързани с Дома на хумора още от създаването му.


◊ 38. НАЦИОНАЛНА КАРИКАТУРНА ИЗЛОЖБА

В диалог с руската карикатура ще „влезе“ 38. Национална изложба на карикатурата, която по добра традиция от дълги години се представя и пред взискателната габровска публика. Ще припомним, че тя се организира от секция „Карикатура“ на Съюза на българските художници и има претенцията да показва най-високите постижения на съвременните български художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата. Включени са 227 произведения на 29 автори, сред тях и на нашите земляци Георги Каралиев, Веселин Зидаров, Светлин Стефанов. В програмата на вечерта ще участват и няколко от хитовите съвременни карикатуристи: Любомир Михайлов – председател на секция „Карикатура“ при СБХ, Чавдар Николов – носител на Наградата на СБХ, Ивайло Цветков – председател на ФЕКО - България и Трайко Попов – лауреат на Специалната награда на Дома на хумора и сатирата от 38. Национална изложба на българската карикатура – София 2013, който по статут се представя със самостоятелна изложба и показва 42 свои творби. Националната изложба на карикатурата и самостоятелната изложба на Трайко Попов можем да видим в зала 5.


◊ КАРИКАТУРИСТИ И БУДИТЕЛИ

Карикатуристите се отнасят към своето изкуство като към нещо важно и предпочитано, за тях то е достойно да каже всичко. А какво по-голямо сходство между карикатуристите и...  народните будители! Вече толкова години се опитваме да обясним на децата и най-вече на себе си, че и днес има будители, че будителите не са непременно окачени в рамка на стената. Да, карикатурата е достатъчно категорично изкуство, което често се нагърбва с разплитане на най-обърканите въпроси от дневния ред на обществото. Авторите пък стават нежелани от силните на деня, гонени и преследвани, творчеството им заклеймявано, забранявано или осъждано на дълго мълчание. И над тях тегнат действителни присъди, и мнозина стават мъченици. И в нашата история има такива имена...

Вечерта, посветена на изкуството на карикатурата и на нейните създатели, ще Ви предложи и поздрави от Музикално студио „Талеви”, и  рисуване на живо, и откровен разговор за нас и нашия ден. Каним Ви да се включите в празника, назован с приятелско намигване КАТО СЛЪНЦЕТО И ВЪЗДУХА!

Вечерта на карикатурата е в подкрепа на кандидатурата на Габрово за европейска столица на културата – 2019 г.

 

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
31.10.2013 г. 15:57
Етикети:
карикатураизложбаГабровоМузей Дом на хумора и сатирата
38. Национална изложба на карикатурата
изложба От Русия – с любов!
Като слънцето и въздуха
Посетено:
1149
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17953-karikaturata-kato-slantseto-i-vazduha