Изложби

Изложба на Стефан Георгиев в Арт галерия "Ларго", Варна

Над 25 картини живопис и смесена техника - вълнуващи женски образи, натюрморти и фигурални композиции

Изложба на Стефан Георгиев в Арт галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя
 
Стефан Георгиев
изложба – живопис и смесена техника

01-21 ноември 2013 г.
 
Откриване на 01 ноември 2013 г., петък, от 18.00 часа
   
• Пресконференция с художника на 01 ноември 2013 г., петък, от 13.00 до 14.00 часа
в галерията на ул. "Хан Крум" № 8 (до Римски терми).


От 01 ноември 2013 г. в осемдесет и петата поред изложба Арт Галерия "Ларго" ще представи търновския художник Стефан Георгиев. Той е сравнително непознат за Варна, тъй като двете му самостоятелни изяви в морския град са били преди 17-18 години. Роден в града на болярите Велико Търново, авторът дълги години живее и работи в Гърция, попивайки тамошните културни традиции и пречупвайки ги през своите творчески виждания. Може би заради този дълъг престой на юг в картините му преобладават топли, южни цветове и колорит – златно-жълто, оранжево, огнено-червено, тюркоазено-зелено, охра, наситено-кафяво. В изложбата ще видим над 25 картини живопис и смесена техника. Освен вълнуващи женски образи, в творбите ще открием натюрморти и фигурални композиции, изпълнени с много финес и уникални технически похвати. Характерно за автора е, че в много от картините използва златно и сребърно фолио, плат, дантела, както и естествени материали от природата – маслинови листа, клонки. Изложбата в галерия „Ларго” продължава до 21 ноември.
   

◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

За творчеството на Стефан Георгиев известният византинист и преводач д.ф.н. Евелина Минева казва:

„От оптимизма и вярата в живота произтича основната идея, която пронизва творбите на Стефан: изначалната и непреходна стойност на съзидателността. Без нея животът е немислим, губи същността и предназначението си. Художникът превъплъщава тази идея в традиционните символи на плодородието – плодове като ябълката и нара, слънчогледа, рибата, която зачева безброй яйца, но преди всичко жената. Жената, както във всяко класическо и непреходно творчество, е централен образ в картините на Стефан. Макар че носи различни митологични, религиозни и легендарни маски (Европа, Ева, Богородица, Музите, славянските самодиви и др.) е реална и автентична, защото е представена в нейните истински житейски роли: майка, любима, закрилница, светица. Наред с нея съществуват и други образи и символи, които придават историческа и диахронна перспектива на композициите: антични колони, кръстове, ключове, древни герои и митологични същества (Адам, Икар, Херакъл, совата на Атина, възлюбеният и възлюбената от „Песен на песните”). От картина на картина пред очите ни се разгръща един празник на красотата, на радостта от живота и на почитта към вечните и неуязвими човешки ценности. И всичко това, претворено с декоративните изразителни средства на традицията на сецесиона, която художникът е усвоил до съвършенство, обогатявайки я с личния си опит от родната традиция, с личната си мъдрост и чувственост. Традиция и личност, красота и автентичност, привлекателност и топлота, умение и естественост - всичко това събрано само в няколко метра канава и хартия...”
   
Изложбата в галерия „Ларго” продължава до 21 ноември. Повече снимки можете да видите на www.largogallery.com.
 
 
◊ ЗА ХУДОЖНИКА
 
Стефан Георгиев е роден на 24 юни 1954 в гр. Велико Търново. През 1974 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък. Продължава обучението си във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, във факултета по Изобразително изкуство. Работи в областта на живописта, илюстрацията и батика. Има над 20 самостоятелни изложби в цяла Европа – София, Варна, Пловдив, Бургас, Амстердам, Атина, Берлин и др. От 2000 до 2012 год. живее и работи в южната ни съседка Гърция, където има множество участия в групови изложби както и няколко самостоятелни изяви. За този период Стефан Георгиев е илюстрирал 12 книги. От 2007-ма година е член на Съюза на художниците в Гърция – ЕЕТЕ. Негови картини има в много галерии и частни колекции в Европа, САЩ, Канада и Хонг Конг. Понастоящем живее и работи в родния си град Велико Търново.  


                                
Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
31.10.2013 г. 15:56
Посетено:
1427
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17950-izlozhba-na-stefan-georgiev-v-art-galeriya-largo-varna