Изложби

"Тласък" - изложба на Никол Пруч и Якоб Шиихе

В рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори "Място за срещи" на галерия "Васка Емануилова"

"Тласък" - изложба на  Никол Пруч и Якоб Шиихе


◊ СЪБИТИЕТО

Тласък

Никол Пруч, Якоб Шиихе

25.10. – 24.11.2013

Откриване: 25.10.2013, петък, 18 ч.
Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ)
бул. “Янко Сакъзов”, 15

От години платформата за съвременно изкуство „Място за срещи“ на галерия „Васка Емануилова“ целенасочено представя гостуващи млади художници.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Настоящата изложба включва работи на двама австрийски автори. Тя се занимава с идеята за тласъка като телесно действие между необходимостта (трябва) и желанието (искам). А също така и с възможностите езикът на изкуството да изкаже или свидетелства за събитие. Събитието обаче не като случка, а като нарушаване на реда, който познаваме.

Никол Пруч се занимава с намерението (за едно или друго действие) във връзка с шанса и понятието на ситуационистите „dérivе” (случайно отклонение) при изследването на градското пространство. „Организация на територия” e психофизическо опознаване на центъра на София за един ден. Това е град, в който художничката никога не е била преди.

По време на откриването Никол Пруч ще направи пърформанс, в който е включена книгата на Георги Марков „Портрет на моя двойник”. За нея тя е метафора за живота, в който победите и загубите се предоговарят от шанса.

От своя страна, Якоб Шиихе използва сложния език на живописта и видеото, за да изрази отсъствие. Не образът, а празнотата е това, което го занимава. Неговите работи са обединени от историята за художника, рисуващ върху вода, разказана от Хелмут Хайсенбютел през 1976. Въображението за нея и за тази странна фигура на твореца, Якоб Шиихе изследва като утопия за свобода. Рисуване, което поражда самоизтриващи се „картини“.

Куратор на изложбата: Владия Михайлова


◊ АВТОРИТЕ

Никол Пруч (р. 1980) завършва Университета по приложни изкуства във Виена през 2013, където учи живопис и художествени, и научни визуализации. Тя е завършила също така „Биомедицина“ в Университета по приложни науки във Виена и печатни медии и такива, работещи с време в Университета по изкуства в Лондон. Нейни работи са показвани в групови и самостоятелни изложби в Австрия, Германия, Лондон, Русия, Словения, Българя и Съединените американски щати. Никол Пруч живее и работи във Виена. http://www.nicoleprutsch.com

Якоб Шиихе (р. 1988) учи в Университета по приложни изкуства във Виена (2007-2012) и Университета в Нюкасъл (2012-2013). До момента неговите работи са показвани в групови и самостоятелни изложби най-вече в Австрия, сред които: Memes в Galerie Schloss Parz (2013); drawn apart, Galerie Z и Unsicheres Terrain / Destabilized Ground, SOHO in Ottakring (2012); DIE ENDLOSE UND-REIHE, k/haus passage, Bleach, Bildetage и camouflage, flat 1 (2011). Той е носител на отличията: Prix Ars Rothkrebschen (2012) и Theodor Körner Prize (2013). http://www.jakobschieche.com/


Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” и програма „Скулптура“ на галерия „Васка Емануилова” са подкрепени от Societe Generale Експресбанк УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО. Настоящата изложба е подкрепена и от Австрийското посолство, София


Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
24.10.2013 г. 14:48
Етикети:
Посетено:
1097
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17902-tlasak-izlozhba-na-nikol-pruch-i-yakob-shiihe