Изложби

Съчувствие към човека

Лиляна Дичева с юбилейна изложба

Съчувствие към човека


◊ ИЗЛОЖБАТА

Лиляна Дичева избра да отпразнува своя 85-годишен юбилей с изложба живопис в галерия ”Сезони”

Откриване: 29 октомври, 18.00 ч.
галерия ”Сезони”, София, ул. "Кракра" 2а, Дом на културата "Средец"

Картините ще бъдат на разположение на ценителите до 12 ноември.

Лиляна Дичева ще покаже 21 нови картини, вдъхновени от Човека в национален и общочовешки план. Нейният интерес към хората и тяхната съдба съпътства цялостното й творчество. През целия си живот тя рисува хората – известни, големи личности от света на изкуството и културата, изобразява исторически личности, както и най-обикновени лица на фона на големи исторически, природни и човешки събития. Художничката е истински духовен аристократ в нашата култура, повлияна от историческото  и писателско наследство на своя съпруг – големия български писател Стефан Дичев. Наричат Лиляна – Дон Кихот с четка в ръка като типичен неин житейски жест. Тя обича хората и като художник, и като обществено силно ангажиран творец, който се вълнува от всички събития у нас и по света, чете  на няколко езика и следи постоянно актуалните новини, вълнува се от драмите в този страдащ свят.

Ярък колорит, сложни композиции, силни фигури, познати лица и изстрадан драматизъм характеризират картините й, наситени с искреност, виталност и послания към нас, живите хора. Лиляна извиква в нашите сетива вик за помощ – SOS за Човека, който днес е на заден план в изкуството. Тя отразява, а не разкрасява живота ни. От тук произтича дълбокия ѝ хуманизъм и донкихотовския й поглед към света. Големите художници и композитори ги рисува като страдалци. Така е озаглавила и една от най-новите си работи - „Художници страдалци”. В едно от своите платна художничката събира Верди и Вагнер в общо композиционно решение. Картината ще е в центъра на изложбата като символ в годината, в която честваме именитите композитори.

Лиляна Дичева е автор с млад дух, с дълбока мъдрост, с космически поглед към звездите и бъдещето, с проникновено съчувствие към човека и неговите болки, с разбиране и изтънчен вкус в изкуството и със завладяваща и силно авторска неподражаема култура на живописване.

Автор: Райна Йотова
22.10.2013 г. 15:56
Посетено: 1120
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17885-sachuvstvie-kam-choveka