Изложби

Изложба на Зиятин Нуриев във Варна

Камерни пластики в Галерия 8

◊ СЪБИТИЕТО

На 25 октомври от 18.00 часа в Галерия 8 ще бъде открита самостоятелната изложба от камерни пластики от големия Зиятин Нуриев. В продължение на месец варненската публика и критика ще аплодират творбите на изключителния скулптор. Ценители поставят твореца редом с Бранкузи и Хенри Мур. Наричат го Слушателят на вятъра. Скулптурите му са пълни с пророчества и мъдрост.

”Човек трябва да може от време на време да се изкачи над собственото си его и да се вслуша наоколо, ако ще това да е само шепотът на вятъра. Аз поне се опитвам да се вслушам във ветровете около себе си, но съм подвластен единствено на своите вятърничави мисли, надявайки се, че са искрени. Това важи за начина ми на поведение и в живота и в творчеството.” - споделя маестро Нуриев.

    
◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Зиятин Нуриев е роден в кърджалийското село Мост през 1955 година. През 1982 г. завършва Художествената академия в София, специалност скулптура. Има десетки самостоятелни изложби в известни наши и световни галерии.
  
Първата му изложба в Турция е в престижната галерия Вакко Анкара през 1991-а. Същата година е поканен за преподавателска работа във Факултета по изящни изкуства на Университета за изобразително изкуство в Истанбул „Мимар Синан”. Там вече 22 години води ателието по каменоделство, което всъщност основава.

Наред с многото български и международни награди и отличия Зиятин е носител на Голямата награда за скулптура на открито през 1987 г. не къде да е, а във Варна. Няма варненец, който да не е минавал на метри от забележителната му творба "Нежност", ситуирана пред Евангелистката методистка църква.


Автор:
Галерия 8
Публикация:
22.10.2013 г. 13:42
Посетено:
1268
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17881-izlozhba-na-ziyatin-nuriev-vav-varna