Изложби

Галерия "Артур" представя "Претворяване" - живопис

Изложба на Бисера Вълева и Васил Вълев

Галерия "Артур" представя "Претворяване" - живопис


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Артур" има удоволствието да Ви покани на
откриване на изложбата "Претворяване"

Бисера Вълева и Васил Вълев
Живопис 


На 29.10.2013, вторник, от 18.30 ч.
Галерия "Артур", София, пл. "Журналист", ул. "Цанко Церковски" 36

Изложбата ще продължи от 29.10. до 22.11.2013 г.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Артур” представя „Претворяване” – изложба живопис на Бисера Вълева и Васил Вълев.

В едно общо ателие съществуват две различни живописни вселени, цветните превъплъщения на две поколения – баща и дъщеря.

Съвместната изложба на Бисера и Васил Вълеви не е само съжителство на два творчески свята. Тя е цветна симбиоза, единство на различията, продължение на посятото зрънце обич в стръкче доверие, претворяване на цветовете на живота.

Талантът е даденост, творчеството – дълъг и мъчителен процес, светоусещането – индивидуалност. Кое от тях се наследява, отрича, претворява? Какво е нужно, за да продължиш себе си в друго човешко създание, в друг творец като връзка със земя и корени, като залог за човечност, откуп от бъдещето? Усещането се извисява и избистря и остава въздействието на различни живописни светове с общо начало, наследена любов и дълбока сетивност.

Миговете на истинско творчество са като хвърчащи искри. Умението да ги уловиш, задържиш и запазиш  в сиянието на цвета прави изкуството съдба.

      

◊ ЗА АВТОРИТЕ

Бисера Вълева. Завършва специалност „Стенопис” при проф. Мито Гановски, НХА София. От 1994 г. работи в СУ „Св. Климент Охридски” в специалност „Изобразително изкуство”. От 1997 г. е хоноруван преподавател по дисциплината „Живопис” в НХА в специалностите „Графика” и „Книга и печатна графика”. От 2005 г. е доктор по педагогика, а от 2013 г. е професор по „рисуване и композиция” в СУ „Св. Климент Охридски”.

Работи в областта на живописта - кавалетна и монументална, има специален интерес към работата върху хартия. Член е на СБХ от 1991 г. От дипломирането си досега участва активно във всички изложби, организирани от СБХ и частни галеристи и фондации. Носител на няколко награди и отличия (за портрет на Св. Обретенов, за рисунка, за стенописна композиция, за учебен етюд) по време на следването си и в следващата си творческа дейност. Творчески специализации – 2005 г. – „Citè des Arts”, Париж и 2012 г. – „La Escosesa”, Барселона.

От 1986 до 2001 г. има над 10 самостоятелни изложби в галерии в София, Пловдив, Русе, Берлин – Германия и др. От 2001 до 2013 г. – 15 самостоятелни изложби в различни галерии в България, Македония, Германия, Испания и др. Автор на монументални творби за частни и обществени сгради.

В периода 2001-2013 г. има следните номинации: за живопис от изложба “XIX Национална традиционна изложба на художниците педагози „Велико Търново 2013” и изложба „Послание през вековете”; диплом за рисунка от „Първо биенале на рисунката” и диплом за живопис от „Изложба на североизточните художници”. През 2001 г. получава награда за живопис „Никола Канов”.

Нейни работи са притежание на държавни галерии и частни сбирки както в България, така и в Македония, Румъния, Русия, Германия, Великобритания, Кипър, Молдова, САЩ, Испания, Сърбия, Франция, Гърция, Черна гора и др. Живее и работи в гр. София.


Васил Вълев. Роден в с. Сигмен, Карнобатска община. Завършва „Декоративно-монументална живопис” в НХА, при проф. Георги Богданов през 1959 г. От 1964 г. участва редовно в художествения живот на страната, както и в представителни български изложби в чужбина. Професор по рисуване в НХА от 1990 г. Преподавател  в НБУ, Варненски свободен университет, Свободна академия „Жул Паскин”.

Има множество самостоятелни изложби в България, а също така в Багдад (Ирак) и Богота (Колумбия).

Творческа специализация в „Citè des Arts”, Париж през 1985 г.

Автор на монументални творби за частни и обществени сгради.

Награди и дипломи от изложби и конкурси:

2012, 2009 г. номинация на СБХ за наградата на София
1990 г. награда за акварел „Никола Маринов”
1988 г. награда за живопис на ЦС на Български професионални съюзи
1982 г. награда за живопис – „Земенски манастир”
1978 г. диплом от IV Международно биенале на живописта, Словакия
1975 г. Първа награда от конкурс на СБХ за пейзаж и натюрморт
1972 г. награда за живопис/акварели в Обща художествена изложба
1966 г. награда за графика от Обща художествена изложба

Негови работи притежават НХГ, СГХГ, други галерии в страната, а също така частни колекции у нас и в чужбина – Германия, Франция, Русия, Хърватия, Словения, Македония, Турция, Финландия, Виетнам, САЩ и др. Живее и работи в София.

 

Автор: Поли Банкова-Манева, галерия "Артур"
22.10.2013 г. 11:01
Посетено: 1646
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17878-galeriya-artur-predstavya-pretvoryavane-zhivopis