Изложби

Изложба "Избрано" на Любен Диманов в СГХГ

По случай 80-годишнината на художника

Изложба "Избрано" на Любен Диманов в СГХГ


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия
представя

Любен Диманов
Избрано

23 октомври – 21 ноември 2013

Откриване: 23 октомври, сряда, 18.00 ч.
Софийска градска художествена галерия,
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)

Изложбата е посветена на 80-годишнината на Любен Диманов – художник с ярко и многостранно дарование, с респектиращи изяви в различни области на изкуството,  с достойно присъствие както в родната, така и в европейската култура.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Творчеството на Любен Диманов е сред най-значимите явления в българското изобразително изкуство. Eдна от водещите фигури, проправили пътя на новото пластично мислене през 60-години на 20. в, той оставя трайна следа в развитието на графиката и илюстрацията у нас, създавайки своя, запомняща се и монументална образност. Овладяната енергия на офортите или акварелите, живописта, колажите или илюстрациите, вълнува зрителя както със силата и категоричността си, така и с фините нюанси на една тънка чувствителност. Рисунката – едновременно декоративна и извисена, мощна и изтънчена – у Диманов е не само азбука на изображението, но и мост към духовността.

Изложбата в СГХГ представя живопис, графика, рисунки и колажи, подбрани от различни периоди в творчеството на Любен Диманов – от началото на 60-те години до днес. Специално място в нея заемат десет живописни табла, посветени на Десетте Божи заповеди. Библиофилски издания като: „Цветя на злото”, „Сонети”, "Божествена комедия”, „Когато пламъкът и розата са едно”, припомнят водещи достижения на автора в изкуството на книгата. Отстоявайки своята идентичност както в ранните творби, създадени в България, така и в зрелите си произведения от Париж, авторът показва плодовете на дългогодишно творческо развитие, съчетаващо в едно експресивния израз и посланията на духа.

Изложбата е придружена от каталог.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Любен Диманов е роден през 1933 г. в гр. Кнежа. През 1959 завършва декоративно-монументално изкуство в Художествената академия - София при проф. Георги Богданов. Изявява се в областта на графиката, илюстрацията, рисунката, живописта. Участник е в редица международни биеналета на графиката (Париж, Любляна, Лондон, Рим, Австралия, Москва, Сао Паоло, Виена, Билбао и др.) Негови самостоятелни изложби са откривани многократно в София, в Стокхолм, Малмьо, Париж, Лион, Дюселдорф, Цюрих, Осло, Люксембург, Копенхаген, Виена, Ню Йорк и др.

Носител е на множество престижни международни награди, сред които: Награда за графика на СБХ от 1960, 1966, 1967, 1969, 1971; Награда за илюстрация на Международната изложба на книгата - Москва, 1974; Награда за живопис - Париж, 1986; Награди за живопис и рисунка – Дьовил, Франция, 1989 и др.

Живее и работи в Париж.
 




Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
20.10.2013 г. 18:11
Посетено:
1775
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17870-izlozhba-izbrano-na-lyuben-dimanov-v-sghg