Изложби

Изложба на японското традиционно изкуство кири-е – картини от ръчно рязана хартия

Дни на японската култура в България

Изложба на японското традиционно изкуство кири-е – картини от ръчно рязана хартия


◊ СЪБИТИЕТО

Японските изкуства кири-е и икебана ще бъдат изложени в галерия „Мисията“ на Държавен културен институт към МВР, от 17 до 21 октомври 2013
 
За пръв път България посреща изложба на японското традиционно изкуство кири-е – картини от ръчно рязана хартия. То ще бъде представено заедно с изложба на икебана „Силата на цветята“ в галерия „Мисията“ на Държавен културен институт към МВР. Официалното откриване на изложбата е в четвъртък, 17 октомври от 18 ч.

Малко популярното извън Япония изкуство кири-е – „рязаните картини“ води началото си от катагами – щампи, използвани за декорация на платовете за кимона. То ще бъде представено, извисено до параметрите и дълбочината на изящно такова, благодарение на Рина Пападопулу-Узунова – единствената неяпонка, поканена за член на Senga Association (сенга – цветно кири-е). През миналата година тя проведе първата в България работилница по кири-е, а сега ще представи своето майсторство съвместно с някои от българските си ученици.

Школата по икебана „Сога“ ще представят философията на изкуството икебана и основните техники за естетическо подреждане на цветята.

„За мен, да правиш композиции от цветя, това е да погледнеш в себе си и да формираш състоянието на духа си, на съзнанието си чрез цветята. Цветята приемат всички наши мисли, включително и слабостите ни, но и силата да стъпим отново на краката си и с топлина, сърдечност да се грижим за другите. Нашите сърца се отразяват в цветята“ пише по повод на силата на цветята четвъртият иемото (потомствен основател) на Школата по икебана „Согецу“ Тешигахара Акане.


***

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година. За двадесет и трета поредна година българската общественост има възможността да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2012 година се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Alliants, Astellas, Canon, Honda, JTI, Kaliakra Wind Power, Mazda, Meiji, Mitsubishi Corporation, Nissan, Toyota, Toshiba и YAZAKI.




 
Автор:
Организаторите
Публикация:
15.10.2013 г. 15:55
Посетено:
3036
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17831-izlozhba-na-yaponskoto-traditsionno-izkustvo-kiri-e-kartini-ot-rachno-ryazana-hartiya