Изложби

"Раздавачът на усмивки" - изложба на Росен Рашев-Рошпак

Наивизъм в галерия "Париж"

"Раздавачът на усмивки" - изложба на Росен Рашев-Рошпак

  

◊ ИЗЛОЖБАТА

На 15 октомври галерия „Париж“ открива за пореден път изложба на един от любимите си автори, който я съпътства от самото й създаване, а именно – художника Росен Рашев-Рошпак.

Заглавието на изложбата - „Раздавачът на усмивки“ е в пълен унисон и хармония както с автора, така и с галерия „Париж“. Може да се каже, че това е и нещо като общо мото, което изразява най–пълно целите и желанията на галеристите – да събуждат или провокират у посетителите едно по-усмихнато отношение към света и вечните въпроси. Сериозността и тревожността, които се предполага да съдържа в себе си изкуството по принцип, авторите на галерията успяват да пресъздадат чрез финото чувство за хумор и закачливото намигване към зрителя. Понякога това намигване е дори по-трудно за постигане, отколкото директния и ясно заявен драматизъм, но в никакъв случай не означава лековата или повърхностна гледна точка към света. Просто е Другият поглед.

Картините на Рошпака са отново изпълнени с преливаща радост, която прилича на надут до пръсване, ярък детски балон. Този балон е сякаш погълнат от един огромен цикламен слон или от кръгли смеещи се пилета накацали по дърветата.

Момиченце с огромна балонова усмихната глава кара скейтборд, а около нея летят балоновите пилета. Онези от дърветата. А един син ангел носи в себе си усмихнати човешки лица. Той е раздавачът на усмивки. А те не свършат никога. Не и в картините на Рошпака. Там и цветовете дори се усмихват със своята яркост и наситеност. А всички тези усмивки греят още по–силно върху невероятния черен или бял фон, който ги подчертава мощно и категорично.

Заедно с „усмихнатите“ картини на Рошпака, зрителят ще може да се запознае и с т.нар. „музейни“ творби на автора, в които посредством зеблото, старите черги, конопения конец и боите са създадени силно въздействащи произведения. Голяма част подобни картини се намират в частната колекция и музей на белгийския колекционер Юго Вутен, в постоянната сбирка на „Музея за наивистично и маргинално изкуство“ – град Ягодина, Сърбия и в „Музея за инситно изкуство“ - град Братислава, Словакия.

„Раздавачът на усмивки“ ще гостува в галерия Париж до началото на месец ноември, като усмивките са гарантирани за всеки посетител.

Експозицията ще може да се разглежда и онлайн в сайта на галерия „Париж“.

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
14.10.2013 г. 09:58
Посетено:
2220
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17821-razdavachat-na-usmivki-izlozhba-na-rosen-rashev-roshpak