Изложби

В Сливен откриха Първата национална изложба на българския комикс

Изложбата представя развоя на изкуството на комикса чрез образци на негови представители от различни поколения

◊ СЪБИТИЕТО

Зала „Сирак Скитник” в града под Сините скали отвори врати за почитателите на изкуството на комикса, представено в Сливен на първата в страната Национална изложба в този жанр. Тя бе открита от художника от Варна Александър Въчков в присъствието на управителя на област Сливен Корнелий Желязков, на „творци на четката”, малки и възрастни ценители, учители по изобразително изкуство и др. Бе подчертана ролята на Сливен, като единствен след столицата град, където зрителите могат да видят експозицията в цялостния й вид. Екипът, осъществил подредбата на изложбата в кратки срокове, получи поздравление от Даниела Ненчева - директор на Художествена галерия „Димитър Добрович” в Сливен. Желаещите могат да отнесат със себе си изследвания, картички, списания и постери, разкриващи света и техниките на комикса. 
               

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Експозицията обхваща разнообразни по тематика, насоченост и изпълнение около 600 произведения от 100 творци, които представят своите естетически търсения в сбирката. Културното начинание стана факт чрез усилията на художниците от сп. ”Дъга”, илюстриращи с постиженията си отликите и стила на творците от т.н. „средно поколение”. Но според замисъла на организаторите, подредбата и включените произведения позволяват да се проследи развоя на изкуството чрез образци на негови представители от различни поколения: от начеващите двадесетгодишни създатели до най-възрастните, сред които навършилият 90 години емблематичен художник Любен Зидаров, считан за доайен в жанра.
                
Интересен анонс за изложбата правят организаторите, очертавайки облика на експозицията и спецификата на изкуството на комикса: „Застъпени са всички стилове – от класическия комикс до „ъндърграунда”. Те показват различните лица и разнообразието на българската комикс-сцена”. Според намеренията е предвидено осъществяване на Фестивал на комикса, както и представяне на експозиция с комикс-творбите на автори от държавите на Балканския регион. Настоящата сбирка от комикси ще зарадва почитателите в седем града, където ще гостува по желание и график на домакините.  
                 
За постижения в това изкуство, на отличилите се ще бъде връчвана ежегодно учредената на Националната изложба на комикса в Сливен награда на името на Александър Денков.
            
Ценителите могат да разгледат експозицията до 3 ноември т.г.


 


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.10.2013 г. 01:07
Посетено:
1005
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17802-v-sliven-otkriha-parvata-natsionalna-izlozhba-na-balgarskiya-komiks