Изложби

Изложба "Home/s"

ArtUP! - Медийни изкуства в България, Гърция и Турция

Изложба "Home/s"


◊ СЪБИТИЕТО

ArtUP! - Медийни изкуства в България, Гърция и Турция, проект на Гьоте-институт в трите страни, в сътрудничество с Музея Бенаки в Атина представят изложбата на медийни изкуства "Home/s".

Какво означава „да се чувстваш у дома“ и къде е домът днес? Кои навици ни свързват с него и как възприемаме тези навици? Във време на икономическа криза и обществено-политически промени, когато важна роля играят технологиите и постоянната свързаност, тези въпроси отново излизат на преден план.

За философа и теоретика в сферата на медиите и технологиите Вилем Флусер, понятието "дом" е основополагащо, макар и по най-противоречивия начин. Онова, което възприемаме като наш дом "ни дава възможност да разпознаем света“, но едновременно с това ни пречи истински да го видим. "Неосъзнати навици" ни ограничават и не ни предоставят много възможности за промяна. Промяната може да се осъществи, според Флусер – вероятно, когато нямаме друг избор – единствено когато се разграничим от навиците си и намерим себе си в нова, непозната среда. В наше време чувството за принадлежност предполага не само дом или родина, а също така се отнася и до множеството мрежи, който обитаваме и както и до градската среда, която все повече превъзпитаваме.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата "Home/s"
цели да изследва понятието "дом" чрез 17 творби на медийните изкуства от България, Гърция и Турция. Фокусирайки се върху език, общности и публично пространство, както и върху мрежи, технологии и алгоритми, участващите художници коментират настоящата действителност и повдигат нови въпроси. Как технологиите засягат и контролират навиците ни? Как понятията миграция и мобилност са се променили през последните години? Базирани на лични спомени творби, както и групови проекти са представени заедно, за да стимулират диалог относно тази важна потребност да принадлежиш към съвременната епоха на мрежата.

Участващи художници: Фират Бингьол (Турция), Йоана Бузова (България), Ергин Чавушоглу (България), Макис Фарос (Гърция), Дзени Маркету, в сътрудничество с Марта Джанакопулу (Гръция/ САЩ), Medea Electronique (Гърция), Али Михарби (Турция), Владимир Митрев (България), NullPointerConstant (Гърция), Арсу Оскал & Калудия Коста Педерсен (Турция/ САЩ), Personal Cinema (Гърция), Ерика Скорти (Гърция), Райчо Станев (България), Озлем Сулак (Турция), Лина Теодору (Гърция), Хакан Топал (Турция), Боряна Венциславова (България)

Куратори: Дафне Драгона (Гърция), Катерина Гудзюли (Гърция)

Изложбата "Home/s" ще може да бъде видяна онлайн във виртуалното пространство на платформата ArtUP! от 11 октомври 2013 на www.goethe.de/bg/artup

Изложбата "Home/s" ще бъде представена от 11 октомври до 17 ноември 2013 в Музей Бенаки в Атина.

"Home/s"
11 октомври – 17 ноември 2013,
Музей Бенаки, ул. "Пиреос" 138, Атина
Откриване: петък, 11 октомври, 20.00

Работно време: четвъртък, неделя: 10:00-18:00; петък, събота: 10:00-22:00

Паралелни събития
В рамките на изложбата "Home/s":

• 12 октомври 2013, 17.00-21.00
Дзени Маркету / Марта Джанакопулу – Undoing Monuments: A Living Working Room
Уъркшоп (след отворена покана за участие)
Музей Бенаки
Вход свободен

• 9-10 ноември 2013
Арсу Оскал / Калудия Коста Педерсен – Gün, версия „Атина“
Уъркшоп (след отворена покана за участие)
Frown, 14 Ag. Eleousis str. & Protogenous, Monastiraki
Повече информация: www.frowntails.com
Вход свободен

 
Автор: Павлина Младенова
09.10.2013 г. 15:29
Посетено: 772
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17793-izlozhba-home-s