Изложби

Пластично/ концептуално. Съвременна българска живопис

Българска изложба във Варшава

◊ СЪБИТИЕТО

На 16 февруари 2006 г. във Варшава беше открита представителната изложба "Пластично/концептуално. Съвременна българска живопис", показана едновременно в залите на Варшавския отдел на Съюза на полските художници и на Българския културен институт във Варшава. На 02 март предстои старта и на третата част в престижната  галерия "Тест".


◊ ПОВЕЧЕ

Мащабният проект, включващ 67 картини от 38 автори е и най-представителната задгранична експозиция, която Съюзът на българските художници организира през последните две десетилетия. Успехът бе гарантиран благодарение на обединените усилия и помощта на Министерството на външните работи, на Министерството на културата и на Българския културен институт във Варшава с любезното съдействие и гостоприемството на полските домакини.

Събитието е удостоено и с двама почетни патрони – Министър Ивайло Калфин и Министър Стефан Данаилов.

В изложбата са представени живописци от различни поколения – от Магда Абазова, Светлин Русев, Христо Стефанов и Димитър Киров до най-младите Марина Маринова, Ива Яранова и Самуил Стоянов. На   официалното откриване, превърнало се в един от важните моменти в културния живот на полската столица, присъстваха множество журналисти, висши дипломати и представителни на творческия и интелектуален елит на страната, редица изтъкнати полски колеги на българските художници.

Събитието събуди изключителен интерес сред полската публика. То бе включено в новинарските емисии на Полската национална телевизия и в предаване на специализирания ТВ Канал "Култура".
След Варшава експозицията ще гостува на величествения замък  Кшионж край Вроцлав, а след края на май ще продължи по свое европейско трасе.

Очаква се в края на лятото поляците да отговорят със своя изложба на "Шипка" № 6.

Принципът на подбор на картините в експозицията до голяма степен съответства на онова, което в социологията се нарича "представителна извадка". Целта е, в рамките на определения пространствен лимит, без да се акцентира на отделно направление или насока, да се получи възможно по-пълна и цялостна представа за различните тенденции в съвременната българска живопис.

Мотото на изложбата условно е формулирано като “Пластично/концептуално”. На пръв поглед полюсни, а всъщност взаимосвързани помежду си, тези две главни ориентации съжителстват и понякога се преплитат в изложбените зали. Пластичните характеристики фокусират в директните внушения на живописната материя, в непосредственото любуване на цветовете и нюансите. Концептуалното начало се проявява в насищането на образите със знаци и символи, които насочват зрителя към активен самостоятелен прочит на съдържанието и често задават въпроси, които не предполагат готови и еднозначни отговори.

Каталогът, издаден на английски език, представя част от експонатите и съдържа въвеждащ текст, в който се разглеждат някои от най-важните особености на съвременното българско изкуство. Автор на текста е проф. Чавдар Попов, превод – Никола Георгиев, с любезното съдействие на Агенция София прес и Балкан прес.


◊ ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

Олимпия Николова
Мобилен: 0898 230 239
Тел./факс: 980 05 11
e-mail: olympia@mail.bg   onikolova@abv.bg
Автор:
Публикация:
17.02.2006 г. 13:58
Посетено:
477
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/1777-plastichno-kontseptualno-savremenna-balgarska-zhivopis