Изложби

Изложба "В памет на Джузепе Верди"

Посветена на 200-годишнината от рождението на Верди

Изложба "В памет на Джузепе Верди"


◊ СЪБИТИЕТО

В памет на Джузепе Верди

Изложба, посветена на 200-годишнината от рождението на Верди
7 октомври – 10 ноември 2013 г.

Зала 4, Национален дворец на културата
София


Изложбата „В памет на Джузепе Верди“, съставена от автентични костюми, скици и афиши от опери на големия италиански композитор, ще бъде открита в Националния дворец на културата на 7 октомври от 18.00 часа в зала 4. Експонатите са предоставени от Историческия Архив на Римската опера и могат да бъдат разгледани до 10 ноември т.г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Съвместната инициатива на Италианския културен институт, НДК и Софийската опера и балет се реализира под патронажа на Посолството на Италия.

Изложбата включва 20 автентични костюма, 8 афиша, 31 скици и 59 оригинални рисунки от произведения като „Травиата”, „Аида” и много други. Изложбата представя изчерпателен обзор на творбите на известни творци, като Лукино Висконти, Франко Дзефирели, Пиерлуиджи Пицци, Данило Донати, Никола Беноа, превели визуално със своя талант исторически събития, места, герои, които музикалният гений на Джузепе Верди вече чудесно е описал чрез възвишената си, безсмъртна музика.

Изложбата ще бъде придружена от видео-колаж на Вердиеви опери, поставени в Римската Опера, както и от каталог.

„Верди е композиторът, който е свързал работата си и творческата си личност със събитията, които са в основата на италианския възрожденски-освободителен период и поради това, изложба за него в София, точно два века след рождението на Маестрото, е голямо събитие не само за италианците, които живеят в тази страна, но и за българската публика, която винаги е била голям почитател на италианската опера.“ – пише Директорът на Италианския културен институт, Анна Амендоладжине в увода на каталога.

Благодарности се изказват към спонсорите на инициативата: Дженерали, Уникредит Булбанк, SOL, EDISON и Италианската търговска камара в България.

Автор:
Италиански културен институт
Публикация:
06.10.2013 г. 14:39
Посетено:
1194
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17769-izlozhba-v-pamet-na-dzhuzepe-verdi