Изложби

"През сините ти очи" - изложба на Румяна Дочева в галерия "Астри"

Самостоятелна изложба живопис и скулптура

"През сините ти очи" - изложба на Румяна Дочева в галерия "Астри"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Астри" представя

Румяна Дочева - „През сините ти очи”
Самостоятелна изложба живопис и скулптура      
 
От 8 до 22 октомври 2013

Откриване: 8 октомври от 18 часа,

Галерия "Астри", София, ул. „Цар Самуил” 34


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Сред своите колекционери и почитатели Румяна Дочева е позната най-вече като керамик; изумителните форми на нейните съдове, живописното третиране на повърхностите им впечатляват и вълнуват. Усещането за скулптурна форма и живописно платно е толкова осезаемо, че названието „съдова керамика” тук отдавна е загубило смисъл. Морето, земята, вечността са във всяко парче от глината, докосната от Румяна. Докосвам глинения съд и той ме отвежда всред хълмовете на Бретан; обхождам с поглед сините форми и се чувствам като водолаз в искрящите дълбини на топлите морета. И всичко това тя постига без излишество и разточителност, без преднамерена бъбривост.

Техниката й на ваене е древна колкото и самата ни цивилизация - формите тя гради слой след слой, бавно и постепенно както в праисторическите времена. Но талантът, интелектът и чувствителността на автора правят от съдовете скулптури, достойни за всеки музей на съвременното изкуство.

И не е изненада посягането на Румяна към новите за нея изразни средства на чистата живопис. Платната й още веднъж подсилват усещането на зрителя за морето, приливите и отливите на безкрайния океан.

Ето какво е написала и самата авторка по повод на новата си изложба „През сините ти очи”:

„МОРЕТО, като огледало на света, в чийто прибой се срещат водата, скалите, пясъка и много споделени мечти, блянове и фантазии, болка и радост .
        
По света няма вода, която да е еднаква с друга. По пътя си към морето тя събира енергия и емоции, отваря портал, към друго измерение на битието, към съзнанието. И когато вратите на възприятието се отворят, нещата се появяват такива, каквито са – безкрайни, като синевата на морето, събрало всичко в себе си.
         
Пред тънката линия, разделяща водата и небето, вълните нежно галят пясъка. Там всяка следа, всеки белег, оставен на брега се заличава, докато всичко не стане едно.
          
Водата се разбива и образува неръкотворни форми, а образите по пясъка са с този пулс изписани. Тази вечна любовна игра ме зарази, а това са откраднати мигове.”

Изложбата включва 10 живописни платна и 14 керамични скулптури.


◊ ЗА АВТОРА

Румяна Дочева е родена през 1972 година в Троян, където завършва Средното специално художествено училище за приложни изкуства. През 1996 се дипломира в НХА „Николай Павлович”, специалност „Керамика” в класа на Мартин Петков. От 1998 е член на СБХ.

Има три самостоятелни изложби в София и многобройни участия в общи художествени изложби и акции.


Автор: Вихра Пешева, галерия "Астри"
05.10.2013 г. 16:55
Посетено: 1819
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17766-prez-sinite-ti-ochi-izlozhba-na-rumyana-docheva-v-galeriya-astri