Изложби

Изложба "СВОБОДАТА.NET" в Етнографския музей, София

Съвременна пластика от дърво - проект на Сдружение "Група 9"

Изложба "СВОБОДАТА.NET" в Етнографския музей, София


◊ СЪБИТИЕТО

НПО „Група 9” и Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН

представят

Свободата през погледа на дърворезбаря

Изложба „СВОБОДАТА.NET” в Етнографския музей, София



„Група 9”, сдружение от художници дърворезбари, открива на 2 октомври 2013 г. девета изложба в залите на Етнографския музей, който се помещава в източното крило на бившия Царски дворец в София (пл. „Княз Александър I” 1).

Откриване
на 2 октомври 2013 г. (сряда) от 18 часа.

Изложбата е част от третия проект на групата, чиято цел е популяризиране изкуството на съвременната пластика от дърво, като се засягат значими теми, каквато е и темата за свободата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Това е третото представяне на изложбата след Панагюрище и Балчик. Идеята на авторите е представяне на съвременното изкуство на дърворезбата в различни градове, за да може посланията и красотата му да достигат до по-широка публика.

В проекта участват художници от три поколения – Георги Великов, Иван Ушев, Евгений Григоров, Стелиян Стелиянов, Митьо Митев, Маргарит Гьорчев, Роберт Цанев, Йордан Йорданов, Димитър Митков, Георги Митев, Христо Кирилов, куратор Ивайло Пеев. Всеки от участниците представя индивидуална визия и подход към темата и реализирането на своето произведение.

На първата изложба в град Панагюрище председателят на секция „Дърворезба” към СБХ, г-н Камен Симов, сподели задоволството си от представеното от авторите: „Свободата е понятието, наред с вярата, което ни крепи през жизнения ни път. Благодаря, че днес, в тази зала, са подредени творби от дърво, представящи толкова различни възгледи за свободата”.

Три от творбите са посветени на паметни личности и исторически събития – „Райна Поп Гьоргьова – Райна Княгиня” на Иван Ушев, „Как да ви гледам?”, скулптурен бюст на Васил Левски, „Светлината на хората. България 1943” на Евгений Григоров, посветена на спасяването на българските евреи. Във всяка от десетте творби се четат индивидуален почерк и пластична обработка на материала, обединяващото е отношението към дървото, отношение към нещо живо, излъчващо своя специфична топлина и енергия.

За откриването на изложбата на 2 октомври 2013 г. (сряда) от 18 часа организаторите обещават нестандартно представяне с осветление, озвучаване и кратък филм на режисьора Галина Георгиева, който представя процеса по реализирането на проекта, продължил повече от осем месеца – от концепцията, скиците и макетите до конкретната реализация на отделните творби. Изложбата ще открие един от корифеите на българската дърворезба, на когото са ученици повечето от членовете на „Група 9”.



Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
29.09.2013 г. 16:00
Етикети:
СофияЕтнографски музейИЕФЕМ БАНГрупа 9изложбадърворезба
СВОБОДАТА.NET
съвременна пластика от дърво
Посетено:
1271
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17717-izlozhba-svobodata-net-v-etnografskiya-muzey-sofiya