Изложби

"Very beautiful..." - Ролана от Литва в галерия "Париж"

Живопис и керамични скулптури във втората изложба на художничката в България

"Very beautiful..." - Ролана от Литва в галерия "Париж"

 

◊ СЪБИТИЕТО

"Very beautiful..."

Изложба на Ролана Чечкаускайте (Литва) в галерия "Париж"

27.09. - 12.102013

На двадесет и седми септември в галерия „Париж“ се открива втората изложба в България на художничката от Литва – Ролана Чечкаускайте. Заглавието на изложбата „Very beautiful“ е многозначително и със сигурност не трябва да се тълкува буквално. За вече познаващите я зрители е ясно, че със сигурност има подтекст, който съдържа голямо чувство за хумор и ирония.

Ролана е автор на галерия „Париж“ от 2010 г., а през 2011 г. бе нейната първа изложба у нас - „One more time about relationships”. За тези три години, непознатата до този момент у нас художничка от Литва, успя, чрез картините си, да изгради своя публика, почитатели и дори истински фенове.

 

◊ В ТАЗИ ИЗЛОЖБА

В тази изложба се срещаме с малко по-различни сюжети от досегашните, които ни отвеждат в едни рицарски времена, където има странни самовлюбени принцеси, облечени в средновековни рокли, с високи яки и огромни прически, които така смешновато и наперено се харесват, че у зрителите със сигурност ще се породят много усмивки и смях. Но тези принцеси доста директно кореспондират и със съвременните жени, чиито суета и самоувереност са не по-малки от тези преди няколко века.

 С други думи - типичната женска самозабрава пред огледалото, Ролана ни я показва по един много миловиден и забавен начин, който определено разсмива, а този поглед ни е толкова ценен и необходим днес.

Много от творбите са намигване и към различните нюанси във взаимотношенията между мъжа и жената - от ухажването, през целувката, сутрешното кафе, разходката и моментите на релакс - сред природата или в семейното канапе. И всичко това, поднесено с много фино иронично чувство, както и с оригинална техника и стилизация на образите.

Освен живопис, художничката ще представи в изложбата и керамични скулптури, тъй като специалността, която тя завършва в Литва е „Керамика“, а живописта и керамиката са се движели винаги паралелно в нейното творчество.

Изложбата може да бъде разгледана до дванадесети октомври, както и онлайн в сайта на галерия „Париж“.

                            

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
24.09.2013 г. 11:34
Етикети:
скулптураживописгалерия ПарижЛитваРоланакартини
Ролана Чечкаускайте
изложба Very beautiful
Посетено:
1375
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17671-very-beautiful-rolana-ot-litva-v-galeriya-parizh