Изложби

Изложба на Иван Манойлов в галерия "ЛИК"

Картини, пропити с народностен дух и пиетет към красивата природа

Изложба на Иван Манойлов в галерия "ЛИК"
Иван Манойлов. Чепкане на памук.


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “ЛИК”               
представя

Иван Манойлов

От 25 септември до 15 октомври 2013 г.

Откриване на 25.09., сряда, от 18.30 ч.
Галерия “ЛИК” ул. “Лайош Кошут” № 37


Иван Манойлов е роден на 7.03.1934 г. в Лом. През 1956 г. завършва Педагогически институт в Стара Загора, специалност Живопис. От 1956 г. до 1991 г. е учител по рисуване в Лом. Участва активно в национални и художествени изложби в София и страната. През 1982 г. става член на СБХ. През декември 1999 г. е избран за председател на Съюза на българските художници в Лом. Живее и работи в Лом.

Представял е изкуството си в самостоятелни изложби в София, Лом, Монтана, Берковица, Германия, САЩ. Негови картини има в НХГ, галериите в Смолян, Благоевград, Пловдив, Лом, Враца, Добрич, Монтана, Австрия, Англия, Германия, Аржентина, САЩ, Израел, Япония и др. 

Художникът Иван Манойлов работи в областта на пейзажа, портрета, фигуралната композиция. Картините му са пропити с народностен дух, пиетет към красивата природа и националната архитектура, към миналото на народа, към живота и труда на селския човек.

“Човек не може да излезе от корена си, от своята среда. Това е детството ми, спомените. Аз живея, за да рисувам.”
Иван Манойлов

“Свежа, кристално-прозирна акварелна живопис, напомняща майсторството на Щъркелов. Формата остава стабилна, монументално-живописна. Такива са самобитните художници като Цанко Лавренов, Енчо Пиронков.

Иван Манойлов се докосва до образа и стила на България. Картините му връщат възрожденското пламъче в гърдите ни, правят опит да съхранят ценностите на рода.”   
Ирина Аврамова

Автор:
Галерия ЛИК
Публикация:
23.09.2013 г. 12:56
Посетено:
4189
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17667-izlozhba-na-ivan-manoylov-v-galeriya-lik