Изложби

"Постеля от треви" - изложба на Красимира Дренска в СГХГ

Избрани творби от периода 1990-2013 година

"Постеля от треви" - изложба на Красимира Дренска в СГХГ


◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия
представя

Постеля от треви
Красимира Дренска

Избрани творби 1990-2013

24.09.–20.10.2013

Откриване: 24.09.2013, 18.00 часа

Софийска градска художествена галерия -
София 1000, ул. „Гурко” 1 (вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)

   

Красимира Дренска участва активно в художествения живот у нас през 70-те години на 20. век. Днес, след десетилетия отсъствие, тя отново представя свои творби пред софийската публика. Произведенията, плод на дългогодишно развитие и впечатляваща артистична дейност в престижни световни центрове на изкуството, показват зрялото творчество на авторката в светлината на разнообразни естетически и пластически търсения.
   

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В работите на Красимира Дренска прецизното, доведено до изящество техническо изпълнение е съчетано с жива и отзивчива чувствителност; деликатното присъствие на цвета и движението на светлината отвеждат към съкровени емоции, а драматичното стълкновение между бяло и черно се превръща в противоборство на духовни стойности. Позната на българската публика с ранните си гравюри на дърво, днес авторката експериментира с комбинации от техники, неизменно търсейки в съвременната визия одухотвореното присъствие на дълбоко преживяна емоция.

В изложбата участват творби от различни периоди, които, в динамичен диалог помежду си, очертават основни моменти от творчеството на Красимира Дренска.

Сред тях се открояват серии като „Сенки и суети”, „Хербарий”, „Летни затишия”, „Рисунки в циан”, „Писмата на Катарина”, инсталации с авторски книги. Техниките (цианотипия, пигмент трансфер, сериграфия, рисунка), използвани с финес и свобода, извеждат образи от съкровения свят на художничката до значимостта на послания.


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Красимира Дренска е родена в София през 1947 г.

През 1971 завършва образованието си във ВИИИ "Н. Павлович" - София, специалност "Графика" и "Изкуство на книгата".

През 1976 е утвърдена като член на Съюза на българските художници. Участва активно в изложби в страната и в международни биеналета за оригинална графика.

През 1977-78 получава френска стипендия за специализация в Париж. Работи с известния професор Хайтер в интернационалното Ателие 17 и бива въведена в разработените от него специални техники на съвременният експериментален дълбок печат.

От 1980 г. живее и работи в Швейцария. Омъжена е за художника Дади Вирц.

През 1980-84 провежда следдипломна специализация в Шуле фюр Гесталтунг - Базел. През 1984-86 г. специализира История на изящната графика в Лондон и Париж. През 1985 започва кариерата си като преподавател и по-късно доцент в Шуле фюр Гещалтунг - Базел. Преподава техниките на високия печат и история на изящната графика.

През 1996 със стипендия от Министерство на културата и образованието, Базел, специализира в Университета Тексас Сан Антонио в областта на ранните фотографски способи.

През 1999 е гост-доцент в Минеаполис Колидж за Изящни изкуства и дизайн. Преподава рисуване и специалността "Авторска книга".

През 2000 въвежда специалността "Авторска книга" в Шуле фюр Гещалтунг – Базел.

През 2002 основава Форум "Авторска книга" – Базел, който ръководи и досега. От тогава е куратор и участва в 12 международни изложби с авторски книги. Като художник на свободна практика участва в многобройни изложби
.


Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
23.09.2013 г. 15:20
Посетено:
2022
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17666-postelya-ot-trevi-izlozhba-na-krasimira-drenska-v-sghg