Изложби

Сценографска изложба на Васил Рокоманов и Силва Бъчварова и представяне на книгата "Куклена сценография за вълшебна приказка"

VІІІ Международен куклено-театрален фестивал „Пиеро” 2013, Стара Загора – 24.-29.9.2013

◊ СЪБИТИЕТО

Откриване на сценографска изложба на Васил Рокоманов и Силва Бъчварова
и
представяне на книгата на Васил Рокоманов „Куклена сценография за вълшебна приказка”


На 25.9.2013, 16 ч.
Зала Регионална библиотека „Захарий Княжевски”


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Професор д-р Васил Рокоманов е сценограф, преподавател в Националната художествена академия – София.
. 1980 - завършва НХА, специалност “Сценография”
. 2001 - защитава дисертация на тема: „Deus Ex Machina. Сценографията като експеримент между свещеното и профанното”
. 2003 - печели конкурс за доцент в НХА с текста „Сценография за разтрояващ се актьор”
. 2009 - печели конкурс за професор в НХА с текста „Сценография за оксиморони и вълшебна приказка”

Сценограф на повече от 100 продукции в драматични и куклени театри в България, Хърватска, Словения, Чехия, Сърбия, Мексико и Белгия. Оформление на изложби в България и чужбина, театрални плакати, илюстрации за книги и списания. Участия в международни изложби в Европа, Япония и др.

Преподава Сценография за драматичен и куклен театър, История, техника и технология на сцената и сценографията, Театрална антропология.


Силва Бъчварова завършва Художествена гимназия в София и Националната художествена академия в София, специалност “Сценография”. Специализира “Визуален театър” във Франция. Преподавател по живопис и сценография в НХА – София.

Автор на сценографията за над 120 спектакъла в България и чужбина. Има 23 самостоятелни изложби живопис в България и чужбина, 70 оформления и илюстрации на книги. Присъствие в частни и държавни колекции, Колекция за съвременно изкуство на Фондация Фокус Абенгоа, Испания и др. Има многобройни награди за сценография в България и чужбина.

Автор: Организаторите
22.09.2013 г. 13:46
Посетено: 1279
Етикети: куклен театър, Силва Бъчварова, Васил Рокоманов, премиера на книга, изложба, сценография, Стара Загора, Международен куклено-театрален фестивал Пиеро 2013
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17654-stsenografska-izlozhba-na-vasil-rokomanov-i-silva-bachvarova-i-predstavyane-na-knigata-kuklena-stsenografiya-za-valshebna-prikazka