Изложби

"Противоречия" - изложба на Георги Георгиев-Жожо

В рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори "Място за срещи" на галерия "Васка Емануилова"

"Противоречия" - изложба на Георги Георгиев-Жожо
Георги Георгиев-Жожо. „Хлапето”, 2013 / “The Kid”, 2013


◊ СЪБИТИЕТО

Противоречия

Георги Георгиев-Жожо

20.09.–20.10.2013

Откриване: 20.09., петък, 18 ч.
Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ)
бул. “Янко Сакъзов” 15
   
Програма "Скулптура" на Галерия „Васка Емануилова” представя младия художник Георги Георгиев-Жожо.

Авторът, все още студент в Националната художествена академия, пренася работите си от ателието в галерията като умишлено въвежда зрителите в тънко (езиково) противоречие. Той представя изложба, в която „изговаря“ на традиционния език на изкуството жаргона на съвременната култура.
   

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРА

В изложбата
„Противоречия“ са включени най-вече обекти, повечето от които изпълнени в материали като гипс, метал, хартия и др., зад които обаче прозира стрийт културата с нейните жестове, образи и обсесии. Това е светът на скейт рампите – построени или самоделно направени от подръчни градски материали, на студиата за татуси в мазета или криви улички, на кецовете „Converse” и ”Vans” и общото усещане на живота като приключение.
   
„Противоречия“ е опит този живот да бъде побран в рамката на произведението. Представени по този начин, работите на младия художник са огледало, в което проличава институционализирания език на изкуството в образователните практики и тяхната (не)възможност да артикулират съвременността.

   
Георги Георгиев-Жожо (р. 1989) завършва „Скулптура” в Националната художествена академия в София, където продължава да учи в магистърска програма на същата специалност. Негови работи са показвани в изложби, организирани от Академията, в Софийска градска художествена галерия, Галерия 1908 и неформални пространства за изкуство като „The Fridge”.

***

Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” и програма „Скулптура“ на галерия „Васка Емануилова” са подкрепени от Societe Generale Експресбанк Успяваме заедно.



Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
19.09.2013 г. 12:04
Посетено:
2225
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17633-protivorechiya-izlozhba-na-georgi-georgiev-zhozho