Изложби

Документална експозиция в Сливен "Илинден – Преображение – Кръстовден"

Изложба в Художествена галерия „Димитър Добрович”

Светият ден Кръстовден беше отбелязан със значимо културно събитие в града под Сините скали, съотнесено към народната вяра в освободителните борби и Божията подкрепа за едно от знаковите събития в българската история: юбилейната годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Поривът преди 110 години на българите от Македония и Тракия е разкрит в експозицията на Държавна агенция „Архиви” на тема: „Илинден – Преображение – Кръстовден”. 
               
Тя бе открита в Художествена галерия „Димитър Добрович” (директор Даниела Ненчева) в Сливен, съпричастила усилията си за организиране на събитието съвместно с гостуващата за пръв път тук институция за архивите, Института за исторически изследвания при БАН, Столична община и програмата „София – културна столица на Европа - 2019”. 
               
Централният държавен архив и архивите в градовете Сливен, Бургас и Ямбол извадиха из фондовете си важни документи и снимков материал, за да покажат значими моменти от развоя на събитията преди повече от век. Зрителят се докосва до подредбата на фактите, осмисляйки движещите сили в едно значимо народно начинание: организирането на четите, ролята на дипломацията, действалите революционни организации и членовете им, поборниците, взели участие в събитието, народната скръб след краха, международният отзвук от чужбина сред видни деятели и общественици, изразили отношението си към освободителния стремеж на българите. 
               
Съобразно наименованието на експозицията, документалните материали разкриват развоя на въстаническите действия в Македония и Одринско през условно обособените етапи: Илинден - Преображение - Кръстовден, тъй като в революционните окръзи Битолски, Одрински и Серски те се разгръщат в посочената по-долу последователност през месеците август и септември, (съответно начевайки на 2.08., на 19.08. и на 14.09.), белязани с всепочитаните Божи празници Илинден, Преображение и Кръстовден. Инициатори и ръководители на събитията са Вътрешната македоно-одринска революционна организация и Върховният македоно-одрински революционен комитет. Въстаническият акт е белязан със самопожертвователност и действия в създаването на т.н. „Крушевска република” (Никола Карев) и на „Странджанската комуна” (Михаил Герджиков), както и с връщане на свободата в селища като Ахтопол, Клисура, Царево и Невеска.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
14.09.2013 г. 23:50
Етикети:
Посетено:
1117
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17609-dokumentalna-ekspozitsiya-v-sliven-ilinden-preobrazhenie-krastovden