Изложби

Галерия "A & G Artmeeting" започва живота си с изложба на Емил Попов

Ново пространство за култура във Варна

Галерия "A & G Artmeeting" започва живота си с изложба на Емил Попов
Пластики от ателието на Емил Попов


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „A & G Artmeeting“ започва живота си във Варна с изложба на Емил Попов

15 септември – 1 октомври 2013, Варна, ул. „Братя Шкорпил“ 13
Вернисаж: 15 септември (неделя), 18,00-20,00 часа

. Пресконференция за изложбата и среща със създателите на галерията: 17 септември, 14,00 часа в галерията.


◊ ГАЛЕРИЯТА

Галерия „A & G Artmeeting“ носи имената на своите създатели – Анна Халамян и Герхард Хорнман. След повече от 30 години Анна Халамян се връща за по-дълго време в родния си град Варна, за да превърне една стара варненска къща в пространство за културни събития и диалог между международна публика с различни интереси в сферата на изкуството. Замислена като културно пространство за камерен тип събития, галерията не само ще представя утвърдени и съвсем млади автори в областта на визуалните изкуства, но ще се превръща в сцена за музикални и театрални събития и срещи с писатели, ще търси пресечната точка между изкуствата.

Създателите на галерията залагат на международния диалог. През 1993 г. двамата създават във Франкфурт галерия „Титан“, където през 12-те години на нейното съществуване трайно присъстват български автори, представяни нееднократно и със самостоятелни изложби: Ванко Урумов, Милко Божков, Стоян Цанев, Десислава Минчева, Светлин Русев, Ивайло Мирчев, Димо Колибаров, Мария Чакърова, Росен Донев и Емил Попов – авторът, с който галерията започва своя живот във Варна. Сред немските автори, с които Галерия „Титан“ работи във Франкфурт и част от чието непознато творчество в бъдеще ще видим във Варна, са Дитрих Клинге, известен с оригиналните си скулптури от дърво и бронз; Ернст Хекелман; Рихард Фогл; Хари Майер; Щефан Вемайер; Маркус Зендлингер (последният прави някога дебютната си изложба в Галерия „Титан“).


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА НА ЕМИЛ ПОПОВ

Един от най-известните български скулптори е подготвил за представянето си в Галерия „A & G Artmeeting“ колекция от 28 пластики, с която ще изненада зрителите, които познават творчеството му. „Темата на изложбата е жената, фигурите са от съвсем малки, които се събират в шепата на една ръка, до големи над 1 метър“, казва авторът.

Пластиките са от бронз и керамика, като вторият материал е нетрадиционен за неговите изяви. Скулптурите са съобразени с пространството на галерията. Авторът не е правил самостоятелна изложба във Варна от 2005 г.

Емил Попов е роден през 1941 г. в Кюстендил. Завършва скулптура в класа на проф. Любен Димитров. От 2002 г. е професор по скулптура в Националната художествена академия. Има двадесетина самостоятелни изложби в България и чужбина, две от които са в Галерия „Титан“ във Франкфурт. Правил е съвместни изложби с Ангел Станев и Станислав Памукчиев. Участвал е в над 20 скулптурни симпозиуми у нас и в чужбина, посветени на работа с различни материали: камък и неръждаема стомана (Гвалиор и Барода, Индия), черен гранит (Наготане, Индия), гранит и желязо (Кобе, Япония), камък (Линдабрун, Австрия), желязо и камък (Сепре, Швейцария; Илинденци), мрамор, дърво и желязо (Павликени) и много други. През 1988 г. представя свои гранитни пластики в рамките на Олимпиадата на изкуствата в Сеул, Южна Корея.

Автор е на скулптура на Илия Бешков в Плевен, на бюст на Златю Бояджиев в Пловдив, на бюст на Йордан Радичков (част от монумента „Илинденско-Преображенско въстание“ - Предела),  на портретна фигура на Ванга в Рупите, на портретна фигура на Атанас Буров в София, на паметник на Григор Вачков в София и други. Негови творби са собственост на много художествени галерии в България, на Музей „Пушкин“ в Москва, на Националния музей във Варшава, на Музей „Данте“ в Равена, на Музей „Мост“ в Норвегия и много частни колекции по света.


• На пресконференцията на 17 септември Анна Халамян и Герхард Хорнман ще разкажат повече за галерийната си дейност във Франкфурт и за предстоящите събития в новата галерия, която създават във Варна.





Автор:
Елена Владова
Публикация:
14.09.2013 г. 18:40
Етикети:
скулптураЕмил ПоповизложбаАнна ХаламянВарна
пластики
Герхард Хорнман
Галерия A & G Artmeeting
Посетено:
2846
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/17606-galeriya-a-g-artmeeting-zapochva-zhivota-si-s-izlozhba-na-emil-popov